BUNJEVCI OBELEŽILI NACIONALNI PRAZNIK – „DAN DUŽIJANCE“

Kako je to i običaj, 15. avgusta, na Veliku Gospojinu, obeležen je jedan od četiri nacionalna praznika Bunjevaca – „Dan Dužijance“, navodi subotica.info. Kao i većina aktivnosti u 2020. godinu, i proslava „Dužijance“ protekla je u nešto drugačijem režimu, zbog aktuelne epidemiološke situacije. Izostali su povorka i svečani program, ali nije izostalo ono najbitnije – zahvala Bogu na rodu novog žita.

Dr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, u društvu saradnika, ali i Ivone Ivković i Marijana Horvackog, bandašice i bandaša ovogodišnje „Dužijance“, prvo je odala počast Blašku Rajiću, koji je uradio mnogo na promociji Bunjevaca i njihovih običaja, a najviše „Dužijance“, a zatim je u Franjevačkoj crkvi održana svečana Misa zahvalnica.

Prilikom mise je i posvećen hleb od novog žita kojeg su kasnije, u Etno kući „Kuntić“, bandaš i bandašica i predali predsednici NSBNM. Tom prilikom prisutni su mogli pogledati i video-prikaz „Dužijance“, a u Etno-kući „Kuntić“ je, baš na Veliku Gospojinu, blagosovljen i kip Bogorodice.
Govoreći o „Danu Dužijance 2020“ dr Kujundžić Ostojić je istakla da je on obeležen u skromnijem smislu, što se tiče centralne manifestacije, ali zato sa velikom zahvalnom u srcima svih za hleb od novog žita.

Izvor: subotica.info