BUNJEVCI OBELEŽILI NACIONALNI PRAZNIK, DAN VELIKOG PRELA

Kako navodi portal Subotica.com, bunjevačka nacionalna manjina sinoć je obeležila jedan od svoja četiri nacionalna praznika, Dan Velikog prela, koji se već više od jednog veka organizuje na Marin dan, 2. februara. U okviru svečanosti i bogatog programa, izabrana je najlepša prelja i najlepša preljska pesma 2018. godine.

Dan Velikog prela je stari običaj Bunjevaca, koji je nekada postojao samo na salašima. Bunjevci ga obeležavaju u znak sećanja na 1879. godinu, kada su obučeni u svečanu nošnju, po prvi put izašli u javnost s željom da pokažu svoje postojanje i ponos na svoje poreklo.

Ovogodišnje Veliko prelo i 100 godina od kraja Prvog svetskog rata, prikazuju kontinuitet Bunjevaca na ovom prostoru, opstajanje i uspešno snalaženje u današnjem vremenu. Da smo u 1879. godini, napolju bi bilo pola metra snega, te su takvi vremenski uslovi uticali na to da su ljudi više ostajali kod kuće i imali više vremena za druženje. Danas se to promenilo, snega nema, ali potreba da čuvamo svoj identitet, da budemo blizu jedni drugima i da proslavimo i obeležimo ovaj običaj, koji smo proglasili za nacionalni praznik, to se nije promenilo. Kratko i jasno, sadržaj prela je druženje i bliskost među ljudima, koja se nekada podrazumevala, a danas se neguje“, rekla je Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine.

Pored velikog broja gostiju i zvanica, svečanosti obeležavanja ovog značajnog praznika za Bunjevce, prisustvovao je i Vlado Radulović, savetnik Kancelarije za ljudska i manjinska prava, koji je pozdravio i pružio prodršku aktivnostima Nacionalnog saveta u oblasti kulture, informisanja, obrazovanja i službene upotrebe jezika i pisma.

Danas prisustvujemo jednoj kulturnoj manifestaciji, koja je od velikog značaja za bunjevačku nacionalnu manjinu. Kancelarija već duži niz godina uspešno sarađuje sa Nacionalnim savetom i nadamo se da će ta saradnja u narednom periodu biti još bolja i kvalitetnija, a sve u korist što kvalitetnijeg obrazovanja bunjevačke nacionalne zajednice i prepoznavanja Bunjevaca kao posebne nacionalne zajednice koja živi u Vojvodini“,  istakao je Radulović.

Gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban, poželeo je sve najbolje bunjevačkoj nacionalnoj zajednici za njihov praznik.

Kao i do sada, lokalna samouprava i država Srbija podržava bunjevačku nacionalnu zajednicu, koja je sa nama pre 100 godina pravila Kraljevinu SHS, a sa tim i državu Srbiju na današnjim nogama. Sve najbolje im želim, siguran sam da i ostale nacionalne zajednice podržavaju ovaj način na koji mi kao Srbija podržavamo sve naše multikulturalnosti i ono što čini bogatstvo jedne zemlje, a to je zajednica različitosti“ poručio je Laban.

Na prvom Velikom prelu izabrana najlepša preljska pesma, a neke od njih ostale su upamćene i sačuvane kroz istoriju, te se pevaju i danas. U duhu tradicije, na sinoćnoj svečanosti, za najlepšu preljsku pesmu 2018. godine izabrana je pesma „Noć Marinska“, pesnikinje Gabriele Diklić.

Izvor: Subotica.com