БУШЕ СЕ БУНАРИ, ЗАВРШЕНО 95 ОДСТО ВОДОВОДА ДО КУЦУРЕ И САВИНОГ СЕЛА

У пројекту спајања водоводних система Куцуре и Савиног Села са водозахватом у Врбасу, реализовано је 95 одсто радова. Тренутно се изводе радови на спајању цевовода, док је на изворишту у току опремање два нова бунара и тестирање трећег. Сви радови требало би бити готови до краја године, саопштено је из ЈКП „Комуналац“.

„Више од 2.000 домаћинстава у Куцури и Савином Селу до краја године биће прикључено на централни градски водовод и добиће квалитетну пијаћу воду. Савремени водовод за 1.300 домаћинстава у Куцури, и 800 у Савином Селу, у сарадњи са општином Врбас и немачком инвестиционом банком КfW, гради Јавно комунално предузеће ‘Комуналац’. Пројекат је вредан 4,1 милион евра, а радови се реализују са ‘Setec’ консултантском кућом КfW банке. Ово је најзначајнија инвестиција, не само за ‘Комуналац’ него за целу општину Врбас у протекле две деценије“, рекао је Игор Шкундрић, в.д. директора ЈКП „Комуналац“.

Он сматра да није било лако решити овај проблем и издвојити озбиљна финансијска средства, те да у последњих 16 година није ни било покушаја да се он реши. „Ухватили смо се у коштац са њим и до краја године квалитетну воду за пиће добиће житељи Куцуре и Савиног Села. Јасно је какав је значај овог пројекта када знамо да од 2006. године вода у овим насељима не испуњава услове прописане Правилником о исправности воде. Тада је ситуација решена еко-чесмама као привременим решењем. То је дуго трајало. Ми бринемо о здрављу грађана, желимо да сви становници врбаске општине имају квалитетну воду за пиће. Упоредо радимо на обезбеђењу додатних средстава како би и грађани остала три насељена места у општини имала пијаћу воду истог квалитета као у Врбасу“, истакао је Шкундрић.

Пословна јединица „Водовод и канализаија“, према речима Шкундрића, поставила је озбиљан систем који функционише стабилно и постојано на пољу водоснабдевања и одвођења отпадних вода. Сви капацитети и сва бунарска поља су у функцији, цео систем је зановљен.

„Погонски смо спремни и сигурно ћемо моћи да квалитетно обављамо водоснабдевање у 2021. години док започети пројекат не буде готов. Тренутно се изводе радови на спајању цевовода водозахвата са Куцуром и Савиним Селом. Изведено је око 95 одсто радова. Радови на изворишту, такође, теку планираном динамиком. Избушена су три бунара. Два бунара се опремају, а за трећи се ради тест црпљења. Ако покаже резултате предвиђене пројектом, прелазимо на четврти и пети бунар. Очекујем да ће у наредна два месеца бити завршени радови на том делу проширења капацитета изворишта. Следи изградња постројења за третман воде, реконструкција пумпне станице у Врбасу и Савином Селу, као и изградња нове у Куцури“, рекао је руководилац Пословне јединице „Водовод и канализација“ Мирослав Фејса.

Пројекат је тако конципиран да после ова два насељена места траса може да се прошири и на преостала три: Бачко Добро Поље, Змајево и Равно Село. Квалитетним пројектима аплицирано је за средства код Канцеларије за јавна улагања Републике Србије и очекује се да ће средства бити одобрена. „Заједнички циљ општине Врбас и нашег предузећа је да сви грађани пију квалитетну воду. Зато користимо сва знања и стручност коју имамо да будемо што оптималнији и да испоручимо пијаћу воду која испуњава све критеријуме здравствене исправности“, истакао је Шкундрић.

Извор: Општина Врбас