ČAK POLOVINA SLATKOG KORENA TRULA

Na terenima pod šećernom repom u Banatu i Sremu pojavila se trulež, zbog čega se ne može nigde iskoristiti, ni kao sirovina, ni kao stočna hrana.

Kampanja vađenja i prerade šećerne repe je u toku u svih pet šećerana u Pokrajini, kaže za Dnevnik direktorka Poslovne zajednice za industrijsko bilje Olga Čurović. ”Počela je krajem avgusta, prvo u fabrici šećera ”Bačka” u Vrbasu, zatim tokom septembra i u ostalima, a rezultati kampanje su zabrinjavajući jer ima dosta trulog roda“, dodaje ona.

Ona dodaje da je kasna setva, velika vlaga, a u avgustu toplo vreme, ”skuvalo” šećernu repu. Zatim je došla suša, što je umanjilo ovogodišnji rod. Na terenima pod šećernom repom u Banatu i Sremu pojavila se trulež, zbog čega se ne može nigde iskoristiti, ni kao sirovina, ni kao stočna hrana.

Prema njenim rečima, na parcelama poljoprivrednih proizvođača trule repe ima od dva odsto do više od 50, pa je praktično neupotrebljiva i proizođačima predstavlja totalnu štetu.

”Nepovoljno vreme od početka setve šećerne repe do početka prerade oštetilo je poljoprivredne proizvođače ove godine do razmere elementarne nepogode, i dovelo ih u situaciju da trpe nenadoknadive gubitke, što je opravdano izazvalo njihovo nezadovoljstvo“, istakla je Čurović.

Tako katastrofalnom ishodu kampanje prethodila je, naglasila je, i manja otkupna cena šećerne repe, kao posledice drastičnog pada cene šećera na svim tržištima.

”Poljoprivredni proizvođači, upoznati sa lošom situacijom na tržištu, sve nižom cenom šećera, suočili su se s time da u ovoj godini ugovaraju proizvodnju šećerne repe po ceni nižoj od lanjske, nadajući se većim prinosima i digestiji, kojom bi amortizovali nižu otkupnu cenu. Sve se to izjalovilo zbog nepovoljnih vremenskih prilika tokom proleća i leta“, dodala je naša sagovornica.

Ni fabrikama nije baš najbolje

S druge strane, prema njenim rečima, šećerane, suočene sa padom cena šećera, i dalje su održavale otkupnu cenu šećerne repe ne ugrožavajući poljoprivredne proizvođače, sve do danas kada, i s tako formiranom otkupnom cenom, rade na granici rentabiliteta.

”Međutim, niska cena šećera na tržištu, uz povećane troškove u kampanji, ne samo zbog loše šećerne repe već i zbog rasta cene energenata od 22 odsto, dovodi i fabrike šećera u gubitke, i neizvesnu budućnost u narednoj sezoni“, predočila je direktorica Poslovne zajednice za industrijsko bilje.

Извор: Dnevnik