ЧАЛАБРЦ ФЕСТ У ЗРЕЊАНИНСКОМ БИГ ЦЕНТРУ

Традиционалан догађај у част добре домаће хране Чалабрц фест одржао се у суботу 4. јуна од 15 до 21 час, овога пута у зрењанинском БИГ центру. Време је било пријатно, па су тезге постављене напољу. Велики број посетилаца уживао је у свакојаким ђаконијама, укусној храни, крафт пиву и музици.

Као и обично, све је могло да се проба и можемо рећи да је било право гастрономско уживање. Осим познатих рецепата које памтимо из детињства, испробали смо и неке необичне и другачије комбинације. Печени сир са сланином пољопривредног газдинства Милетић је заиста нешто посебно. Производи се ручно, а додаци су домаћа сланина, сланина мангулице или говеђа пршута.

Димљени сиреви са разним додацима стигли су из Ваљева. Класик, са маслинама, орасима, сусамом, паприком, босиљком и многи други. Чувени херцеговачки сир из мјешине продавао се и овога пута, као и намаз од сремуша. „Бачке ђаконије“ из Гардиноваца су понудили своје сухомеснате производе.

Пробали смо укусне домаће колаче пристигле из Суботице, као и погачице са чварцима. Било је производа од меда, разних намаза, пекмеза и џемова од воћа или бундеве, воћних сокова и сирупа. Ликера од малине, ароније, јагоде, боровнице, чоколаде. Права рапсодија укуса. Још једна успешна реализација фестивала чија је идеја спајање произвођача домаће хране и пића са потрошачима. Презентација њихових производа а уједно и добра забава.

Текст и фотографије: Ивана В.