ЦАРИНИЦИ ИЗВРШИЛИ ТРИ ЗАПЛЕНЕ

Цариници су у последња два дана на граничном прелазу Градина у три наврата запленили непријављене евре, марихуану и разнолику робу, међу којом су се нашла чак и црева за кобасице.

Последњи прекршај откривен је 22. фебруара 2018. године, када је на царинску контролу стигао „мерцедес-бенц“ турских регистарских ознака који је из Немачке ка Турској возио турски држављанин у друштву још једног мушкарца.

На питање царинских службеника шта имају да пријаве, одговор је гласио 15.000 евра.

Посумњавши у то, цариници су у сарадњи са граничном полицијом детаљно прегледали путнике, аутомобил и њихов пртљаг.

Приликом контроле путника пронађено је поменутих 15.000, али су у гепеку у торби међу личним стварима нађена још два свежња новчаница, у сваком по 10.000 евра.

Од укупно 35.000 евра, путницима је враћен дозвољен износ од 10.000, који на царини не мора да се пријави, а задржано је непријављених 15.000.

Истог дана, такође на излазу тог граничног прелаза, из „BMW-a“ немачких регистарских ознака који је возио немачки држављанин турског порекла у друштву једног сапутника, заплењена је мања количина марихуане.

 

Наиме, цариници су посумњали у изјаву путника да немају ништа да пријаве, па су у сарадњи са граничном полицијом детаљно извршили преглед путника и аутомобила.

Том приликом је у гепеку, у металној кутијици која се налазила у торби међу личним стварима путника пронађено око 5 грама ове дроге.

Дан пре тога цариници су на Терминалу Градина, због сумње у повреду права интелектуалне својине задржали већу количину гардеробе и парфема, али су том приликом заплењене и ампуле стоматолошких анестетика, па чак и усољена животињска црева за кобасице.

Прекршај је откривен када је на царинску контролу стигао камион пиротских регистарских ознака који је од Бугарске ка Србији возио 53-годишњи Пироћанац.

На питање цариника да ли има нешто да пријави за контролу, одговор возача је био да транспортује само ПВЦ амбалаже за паковање и да осим тога нема ништа.

Међутим, детаљним прегледом кабине и фабричких сандука предвиђених за превоз палета пронађено је много најразличитије непријављене робе – од сумњиве маркиране гардеробе и истих таквих парфема до анестетика и животињских црева.

Царински службеници су овом приликом задржали приближно 200 одевних предмета  (мушких и женских мајица, фармерки и јакни), 59 бочица парфема разних брендова и 2.100 патрона раствора за локалну анестезију приликом стоматолошких интервенција.

Mеђу овом шароликом робом нашло се чак и 40 килограма усољених животињских црева за кобасице.

 Вредност овог необичног прекршаја износи више од 4.000 евра.

 

Извор: Управа царина Републике Србије