ЦАРИНИЦИ ОТКРИЛИ МИЛИОНСКЕ МАЛВЕРЗАЦИЈЕ СА НАФТОМ

Цариници су у два наврата, у сарадњи са полицијом, спречили малверзације са погонским горивом на броду „Свети Филип и Јаков“, који плови под словачком заставом у власништву домаће компаније, на коме је најпре откривен мањак, а потом вишак нафте, у укупној количини од готово 120.000 литара.   

Најпре је 22. априла 2020. године приликом ванредне контроле у луци Богојево, три дана након што је поменути брод ушао у нашу земљу, утврђено да у његовим погонским танковима недостаје преко 67.000 литара нафте, која је замењена водом.

Тада је против заповедника брода и бродске компаније покренут прекршајни поступак због изузимања робе испод царинског назора.

Када је 18. маја 2020. године у луци Велико Градиште извршена излазна ревизија истог брода, на њему је пронађен вишак нафте у количини од преко 50.000 литара, за коју бродска посада није имала икакву пропратну докуматацију, доказе о пореклу, нити објашњење, како се то погонско гориво на волшебан начин нашло у бродским танковима.

Цео случај ће у даљу надлежност преузети истражни органи и тужилаштво, јер се малверзацијама и препродајом горива на црном тржишту наноси милионска штета државном буџету.