ЦАРИНСКИ СЛУЖБЕНИЦИ У БОРБИ ПРОТИВ ИЛЕГАЛНОГ ПРЕЛАЗКА ГРАНИЦЕ

Царински службеници су током последњих 10 дана на више граничних прелаза спречили покушаје 36 мигранaта да у товарима робе илегално пређу државну границу. Ударан дан је по свему судећи био 31. јануар када је откривено чак 20 миграната.

Последњи покушај илегалних миграната да пређу преко границе догодио се 1. фебруара 2018. године, на излазу граничног прелаза Шид. Возач камиона врањских регистарских ознака, који је превозио ауто делове и амбалажу из Србије ка Француској, рекао је цариницима да сумња да се у приколици налазе мигранти. Током заједничке контроле са полицијским службеницима у поменутом камиону пронађена су четири држављанина Авганистана.

фото: Управа царина Републике Србије

На излазу истог граничног прелаза, у сличним околностима и 31. јануара ове године спречена су још тројица Авганистанаца да границу пређу илегално. Они су се крили у приколици камиона чачанских регистарских ознака који је превозио текстил за ауто индустрију из Србије у Италију. Возач камиона је цариницима пријавио да је приметио трагове на приколици.

фото: Управа царина Републике Србије

Још двојица Авганистанаца откривена су у приколици камиона турских регистарских ознака који је превозио производе од пластике и текстила из Турске у Немачку. Возач је приметио оштећење сајле, што је пријавио царинским службеницима. Они су у сарадњи са колегама из полиције обавили контролу и пронашли скривене мигранте.

Истог дана је камион бугарских регистарских ознака поред јастука за италијанско тржиште превозио и два „слепа путника“ из Авганистана. Возач је приметио оштећење сајле и то пријавио на граничном прелазу.

фото: Управа царина Републике Србије

Такође, и на излазној страни Хоргоша у приколици камиона скопских регистарских ознака који је транспортовао каблове за ауто индустрију на релацији Македонија – Словачка, скенер је открио четири силуете налик људским. Реч је о четворици миграната из Авганистана, који су такође спречени у намери да се прокријумчаре у товару.

Истог дана, 31. јануара 2018. године, још 6 миграната из Авганистана и Пакистана је покушало да у шлеперу пољских регистарских ознака који је превозио гранулате полиптопилена из Грчке ка Пољској илегално пређе границу са Мађарском.

Још двојица Авганистанаца уочена су на скенеру у камиону скопских регистарских ознака који је транспортовао навлаке за аутомобилска седишта из Македоније до Словачке.

Исти скенер је и 24. јануара 2018. године, током селективне контроле, открио и тројицу Авганистанаца када су, сакривени међу гуменим чизмама које је превозио шлепер подгоричких регистарских ознака, покушали да се домогну границе.

фото: Управа царина Републике Србије

Скенер је на излазу граничног прелаза Батровци 31. јануара 2018. године у два наврата показао 5 људских силуета у приколицама камиона. У камиону бугарских регистарских ознака који је возио јестиво уље из Бугарске у Француску, у приколици су откривена тројица Авганистанаца. Истог дана је на излазу тог прелаза скенер открио силуете још двојице Авганистанаца у камиону скопских регистарских ознака који је превозио велике металне цеви из Македоније за италијанско тржиште.

Најзад, на излазу истог граничног прелаза је и 28. јануара 2018. године снимак на скенеру показао две људске силуете. Испоставило се да се ради  о Авганистанцу и Пакистанцу који су покушали илегално да пређу границу сакривени међу деловима намештаја и конзервираног поврћа у приколици камиона који је робу превозио на релација Македонија – Словенија.

Подсетимо да царинска служба осим што је незаобилазна карика у ланцу међународне трговине, остварује и изузетно значајну улогу у систему безбедности која се огледа у борби против свих облика прекограничног криминала и међународног тероризма, због чега је њена превентивна улога у сузбијању илегалних миграција изузетно значајна. Само током прошле године царинска служба Србије је у покушају илегалног преласка границе спречила готово 1000 миграната.

 

Извор: Управа царина Републике Србије