ЧАРОЛИЈА ШКОЛСКИХ ОРКЕСТАРА ПОДВУЧЕНА НОТАМА ХУМАНОСТИ

Вишеструко награђивани школски оркестри из Мраморка и Делиблата, вођени сјајном педагошкињом и наставницом проф. Виолетом Помар, заједно са ученицима Основне музичке школе „Даворин Јенко“ из Београда и њиховим ментором, професором Ненадом Петковићем из Ковина, извели су прошлог четвртка незаборавну „Шумску чаролију“ – концерт исткан од емоција какву само музика може да донесе, а како би показали своје умеће овдашњој публици и како би средствима прикупљеним од улазниоца помогли у излечењу драгих људи који су изненада оболели.

И заиста, извели су чаролију, о којој са пуно утисака и са огромним поносом на све што је урађено Виолета Помар прича:

„Идеја о концерту је потекла  од колеге диригента Ненада Петковића. Чуо је за наше успехе на републичком такмичењу, позвао ме и  предложио да приредимо заједнички концерт школских оркестара. Како су се догодиле неке не баш лепе ствари у окружењу, одлучили смо да концерт буде хуманитарног карактера, не би ли се приход донирао онима којима је помоћ хитно била потребана – двоје младих колега је изненада оболело од веома озбиљних болести, нешто слично се догодило оцу  једне породице у Мраморку, а чија су деца чланови мог оркестра. Тако смо спојили лепо и корисно.  На репертоару су се нашла дела класичне музике : Увертира оперете „Орфеј у подземљу“ Жака Офенбаха, „Руска игра“ Чајковског из балета „Крцко Орашчић“, Минијатура и „Чудесно путовање“ Ненада Петковића, као и филмска музика – „Ратови звезда“, „Пирати са Кариба“ „Кум“, „Седморица Величанствених“, „Кућа од папира“, „Пинк Пантер“. Колега и ја смо размишљалии  о томе шта би деца могла за бис да изведу заједно, с обзиром да никада пре тога ови оркестри нису заједно наступали. На поподневној проби, непосредно пре концерта, увежбали смо композицију „Шедрик“ Миколе Леонтовича. Деца су препаметна, па им ни за овај изазов није требало много. На бису је у препуној сали одјекнуо звук уједињених оркестара. Публика је била одушевљена. Захвални смо јер је концерту присуствовало око две стотине људи. Многи су били широкогруди и донирали више од цене улазнице, неизмерно хвала свима на томе.“

Након концерта, организовано је дружење на заједничкој забави, а деца су ноћ провела у павиљонима „Чардака“. Наредно јутро протекло је кроз заједничке музике радионице. Сви су препуни утисака и више него задовољни овим дивним искуством, а захвални и што је  цео догађај пропратила регионална ТВ Панчево.

Оркестри Делиблата и Мраморка имали су и током протеклог викенда још један заједнички наступ на фолклорном фестивалу „Крени у коло“, на централном тргу у Делиблату,  22. јуна и наравно, поново одушевили и побрали аплаузе публике.

Све честитке младим уметницима и њиховим сјајним месторима, посебно Виолети Помар на дивној причи и достављеним фотографијама!

Извор: Општина Ковин