ČAROLIJA SLOVAČKIH SUVENIRA U ETNO KUĆI „AHOJ“

Za vreme manifestacije Slovačke narodne svečanosti, Bački Petrovac je obilovao kulturnim sadržajima i postavkama. Sa radošću smo ušli u Etno kuću AHOJ a teško iz nje izašli, kao što ne želite da izađete iz bajke.

Etno kuća AHOJ u Bačkom Petrovcu osnovana je 2001. godine s ciljem očuvanja tradicije i života na selu. Godine 2009. dobitnik je nagrade Turistički cvet Srbije za razvoj seoskog turizma i promociju lokalnih proizvoda.

Kuća je u mirnoj ulici a kući nas dočekuje Ljuboslava Štrba. Ovde vlada opuštena porodična atmosfera, lišena one zvaničnosti kad odete u galeriju, muzej ili suvenirnicu. A ovde dobijamo sve, i muzej i galeriju. Velika divna kuća na lakat Ljubinog dede podignuta je 1830. a poslednji put renovirana nakon Drugog svetskog rata. To je bila trgovačka kuća, sa lokalima u kojima se prodavao tekstil.

U nju sada dolaze odrasli, turisti i razni putnici namernici, ali je ona prvenstveno dečje carstvo gde su za decu pažljivo osmišljene kreativne radionice starih zanata i folklora. Deca koriste prirodne materijale i upoznaju zanatske veština kroz igru i otkrivanje novih mogućnosti njihove upotrebe, a radionice imaju i ekološko-vaspitni karakter.

Deca interaktivno učestvuju u radionicama što obuhvata manipulisanje predmetima i materijalima u prostoru, demonstraciju postupaka i ponavljanje, igru, razgovor, posmatranje. Deca rade u grupi ali se svako dete i individualno oproba u konkretnoj aktivnosti. Izrađuju predmete od gline, tka se na dečijim razbojima, prave metlice od sirka i cveće od kukuruzovine, upoznaju sa vojvođanskim folklorom i nekim primercima slovačke nošnje, ali i slikaju na štafelajima postavljenim u prirodi, sede na balama od slame… Kaže nam domaćica Ljuba, da čak i deca sa sela nikada nisu krunila kukuruze, pa kad ovde dobiju priliku, ne žele da prekinu ni kad im se stvore žuljevi na dlanovima.

Rezultat ovih radionica je suvenir koji dete ponese sa sobom, a to može biti npr. metlica ukrašena cvetom napravljenim od kukuruzovine.

U ovoj etno kući prosto ne znate gde da pogledate od boja, ideja, kreativnosti. Sem autentičnog nameštaja i pokućstva, suveniri se mogu i kupiti a napravili su ih vredni Petrovčani i Petrovčake. Neki suveniri su upotrebni, kao npr. proizvodi od drveta, stakla, keramike, razni stolnjaci, podmetači, kecelje, a videli smo i rančeve i torbe sašivene od džinsa i ukrašene tako da ih može poneti i najzahtevnija trendseterka, a ima i predmeta koji mogu da vam ukrase dom i sačuvaju uspomenu na ovo izuzetno mesto, pravi biser u ovoj relativno maloj sredini.

 

Za Vojvodjanske.rs: V. Raonić i Medija Portal