ČAROLIJA ZVANA LENKA DUNĐERSKI

U okviru manifestacije “Sajam kulture mladih na selu” u Kulturnom centru Pećinci, u petak, 22. novembra, pećinačka publika bila je u prilici da pogleda monodramu “Lenka Dunđerski – kobni čas, a ljubitelji pozorišne umetnosti uživali su u izvođenju mlade glumice Teodore Kušić iz Stare Pazove.

Raznolik i bogat sadržaj ovogodišnje manifestacije “Sajam kulture mladih na selu”, po rečima direktora Kulturnog centra Jovana Devrnje, privukao je veliki broj publike od najmlađih do najstarijih.

“Više od 500 posetilaca odazvalo se do sada, što je za našu malu sredinu veliki uspeh. Pružili smo priliku mladim talentima u našoj sredini da se iskažu kroz različite sadržaje i sebi postavili novi zadatak za sledeću godinu, a to je vratiti decu i mlade u centralnu ustanovu kulture u našoj opštini” – rekao je Devrnja.

U predstavi, rađenoj po motivima Lenkinog poslednjeg dnevnika i Kostićevog sanovnika, igra mlada glumica Teodora Kušić iz Stare Pazove, koja ujedno potpisuje i režiju ove monodrame.

“U samom stvaranju monodrame pomogli su mi dramaturg Ana Mitrović i moji profesori sa fakulteta, jer nam je to bio deo diplomskog ispita. Oduvek sam želela malo bolje da istražim lik Lenke Dunđerski, fascinantna mi je bila njena bliskost sa Lazom Kostićem, pa je to bila jedinstvena prilika. Čitavo leto sam istraživala kojim ću putem da idem, i onda je nastao tekst i čarolija zvana Lenka Dunđerski. Želela sam pre svega publici da približim Lenkin lik, da ispričam priču iz njenog ugla, jer se dosta zna o Lazi, a jako malo o Lenki. Najviše u svemu mi je pomogla knjiga Anima Laze Kostića od Ivana Nastovića, gde on u toj knjizi obrađuje dubinsku psihologiju likova Lenke Dunđerski, Julke Palanački i Laze Kostića, ali i obrađuje odnos između Lenke i Laze, Laze i Julke i Lenke i Julke Palanački, što je meni kao glumici najviše pomoglo, jer ipak je ta psihologila likova i tog odnosa nama najdragoceniji” – izjavila je Teodora, i dodala da svaki put kada igra Lenku sama radnja u njoj izazove drukčiju emociju koja se nije pojavila prethodnog puta.

Posle staropazovačke premijere u februaru, Teodora je nastupila u pečinačkim KC prvi put sa monodramom Lenka Dunđerski. Ovo je njeno drugo gostovanje, a kako sama kaže uvek se rado odaziva na poziv da gostuje u Pećincima, upravo zbog toplog prijema publike i razumevanja od strane direktora i saradnika Kulturnog centra.

Izvor: Opština Pećinci