ЧЕНЋАНИ СЕ ПРИПРЕМАЈУ ЗА ЛЕТЊУ СЕЗОНУ – УРЕЂУЈУ СЕ ЈЕЗЕРА И ЗАВРШАВА ГАСИФИКАЦИЈА

Месна заједница Чента, у сарадњи с Добровољним ватрогасним друштвом и омладинцима из тог села, организовала је протеклих дана акцију чишћења и уређења Ченћанских језера. Ово излетиште припремљено је за долазак мештана и њихових гостију, а у Ченти су актуелни и радови на гасификацији села, који су у завршној фази. Акцији на језерима је присуствовао и помоћник градоначелника Душко Радишић, који је потом и обишао радове на гасификацији у две улице.

Он је рекао да Ченћанска језера представљају туристички потенцијал који треба развијати, јер се налазе, практично, близу леве обале Дунава који на тој локацији, у дужини од осам километара, припада територији Града Зрењанина.  
– Од ушћа Тисе до ушћа рукавца Тамиша Дунав протиче нашом територијом, а Чента је подједнако удаљена од Београда, Зрењанина и Панчева. Веће језеро површине је 2,5 квадратна километра и дубоко до 15 метара у централном делу, тако да нуди погодности за купање и риболов. Околина језера такође је занимљиво место за излете и боравак у природи – објашњава Радишић. 

У акцији која је организована, очишћена су и сама језера и простор око њих, покошена је трава, уклоњено суво грање, насута земља и поравнате неравнине, уређен простор око игралишта, столова и клупа. 

Језера су настала изливањем воде из рукавца реке Тамиш, седамдесетих година деветнаестог века, када је набујала вода створила удубљење и задржала се у новом кориту до данашњих дана. Прилаз језерима је са долме уз рукавац Тамиша, а поред језера је травнат и пошумљен простор, са столетним стаблима које у летњим данима пружају могућност за миран боравак у пријатној хладовини.  

При крају су и радови на гасификацији села, чији је инвеститор ЈП “Србијагас”. Чента је једно од насељених места на територији Зрењанина које до сада није имало гасну мрежу, а захваљујући инвестиционим улагањима у гасну инфраструктуру од преко 14 милиона евра, Град Зрењанин и “Србијагас” спровешће гасификацију у свим насељеним местима и омогућити прикључење грађана на мрежу под најповољнијим условима. 

Извор: Град Зрењанин