ЧЕШКИ ПРИВРЕДНИЦИ У ПОСЕТИ АП ВОЈВОДИНИ

Делегација Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, састала се са представницима компанија из Чешке Републике, који су у посети АП Војводини поводом изналажења модела и нових могућности привредног повезивања АП Војводине и Моравско-шлеске регије, с посебним освртом на металски сектор.

фото ПС за привреду и туризам

Госте су примили заменик покрајинског секретара за привреду и туризам, мр Павле Почуч, и помоћници секретара за област привреде и туризма, Бранислав Бандић и мр Сергеј Тамаш.

На челу чешке делегације је била директорка Регионалне привредне коморе Моравско-шлеске регије, Натали Шитаванцова (Natálie Šitavancová). Сусрету су присуствовали и представници Привредне коморе Војводине, Војводина метал кластера (ВМЦ) и Европске мреже предузетништва.

Покрајински секретаријат за привреду и туризам кроз своје подстицајне програме и мере настоји да значајније подржи мале и средње компаније металског сектора, јер се очекују нови позитивни резултати од компанија које су окупљене под окриљем метал кластера, јер се на тај начин подржава развој металске индустрије у Војводини.

,,Овај сусрет је прилика да се АП Војводина повеже са Чешком Републиком и Моравско-шлеским крајем, као и да Покрајински секретаријат за привреду и туризам успостави са привредом овог краја успешне односе и оствари сарадњу на многим пољима, а посебно у металском сектору. Ово је и прилика да гостима представимо све привредне и туристичке потенцијале Војводине, а истовремено добијемо и повратне информације од чешких привредника о могућностима остваривања будуће сарадње“, истакао је заменик Почуч.

Како је истакнуто, резултати које остварују компаније у металском сектору су јасни, видљиви и економски мерљиви, те изискују значајнију подршку. Својим иновативним приступом, Војводина Метал Кластер је за пример и другима, превасходно начином на који се повезује са партнерима на домаћем и страном тржишту, како размењује информације и примењује нова технолошка решења. Повезивање са партнерима из Моравско-Шлеске регије, металском сектору у АП Војводини би отворило нове могућности и концепте сарадње у наредном периоду, а кроз размену искустава и радне снаге, унапређење трговине и пословних процеса и пословања уопште.

Представници компанија из Чешке се данас састају са представницима 23 компаније из АП Војводине, од којих су њих 20 чланице Војводина метал кластера. Сусрет је предвиђен у Привредној комори Војводине, у оквиру Б2Б састанака.

Извор: ПС за привреду и туризам