ČETRNAEST GODINA ZASTAVE VOJVODINE! NEKA SE VIJORI!

Pre četrnaest godina, na današnji dan, 27. februara 2004, Skupština AP Vojvodine je usvojila Odluku o zastavi AP Vojvodine.

Od tada, zastava Vojvodine odražava posebnosti i različitosti Vojvodine, na koje smo ponosni i po kojima je ona poznata i priznata kao evropska regija: multikulturalnost, višejezičnost i jednakost svih građanki i građana, bez obzira na nacionalnu, versku, zavičajnu ili bilo koju drugu pripadnost.
 
I, koliko god pokušavali u ovih četrnaest godina da je ospore oni kojima takva Vojvodina smeta, ta zastava je dobro i široko prihvaćena. Građanke i građani Vojvodine joj se raduju i žele da se vijori.
 
Uprkos protivljenju LSV, nova skupštinska većina je septembra 2016. godine nametnula rešenje koje nikada nije postojalo i usvojila i takozvane tradicionalne simbole, među kojima je i tradicionalna zastava. Istovremeno, doneta je odluka o paralelnom korišćenju i upotrebi postojeće zastave i grba APV i tradicionalne zastave i grba Vojvodine.
 
Pokrajinskom skupštinskom odlukom o izgledu i korišćenju simbola i tradicionalnih simbola AP Vojvodine, primena zastave i tradicionalne zastave je izjednačena. Obe zastave ističu se istovremeno, sa zastavom Republike Srbije, a uvedena je i sankcija za ne primenjivanje odluke o korišćenju i isticanju simbola APV.
 
Međutim, činjenica je da u više vojvođanskih lokalnih samouprava zastave ili nisu istaknute, ili je istaknuta samo jedna. Mere koje pokrajinski sekretarijat za upravu i propise preduzima da kontroliše primenu skupštinske odluke su nedovoljne, mlake, kozmetičke i ukazuju na puko poštovanje forme.
 
Zahtevamo da pokrajinska vlast preuzme odgovornost za jednu od retkih ustavnih nadležnosti koje ima Vojvodina, da hitno sprovede sveobuhvatnu kontrolu i sankcioniše lokalne samouprave koje krše pokrajinsku skupštinsku odluku. 
Očekujemo da, bez obzira koja od zastave nedostaje, one hitno budu istaknute u svim mestima gde nedostaju.
Odnos prema vojvođanskoj zastavi je odnos prema vojvođanskim institucijama i nedopustivo je da on bude prepušten na milost i nemilost političkim strankama ili lokalnim moćnicima.
 
 Izvor: LSV