ЧЕТВРТИ ,,ЧВАРАК ФЕСТ“ У СИВЦУ ПОСТАВИО НОВЕ СТАНДАРДЕ

Сунчани фебруарски викенд у Сивцу обележила је сада већ традиционална гастрономска манифестација ,,Чварак фест“. Из године у годину ова манифестација окупља све више такмичарских екипа које се слажу у једном – рецепт за најбољи чварак је искључиво љубав. Доброг дружења, позитивне енергије, укусне хране и сјајних чварака није мањкало, а посетиоци су, осим у дегустацији месних производа, могли да уживају у музици Тамбурашког оркестра ,,Још ову ноћ“ и у културно – забавном програму.

Манифестацију је отворио председник општине Кула, Дамјан Миљанић, који је учесницима и посетиоцима пожелео да уживају у програму, у Сивцу и у прављењу чварака:

,,Поштовани гости, поштоване судије и драги Сивчани, четврти пут смо овде у Сивцу. Време је никад лепше и желим вам да уживате у програму, у Сивцу, у прављењу чварака, а после тога, наравно, и у дегустацији. Ово је такмичење које ће се, уверен сам, још дуго развијати и где ћемо се сви заједно дружити“.

По речима секретара Месне заједнице Сивац, Миленка Рајића, ,,Чварак фест“, као релативно млада манифестација, ове године поставио је нове стандарде:

,,Сјајно време, сјајна атмосфера, велики број посетилаца и велики број такмичара. Ово је релативно млада манифестација, четврта по реду, а ове године дефинитивно је поставила нове стандарде. Још једном бих искористио прилику да позовем све који нису дошли ове године, да дођу следеће на једно квалитетно дружење, а свакако и на чварке“.

Од зачетка ,,Чварак феста“ судије се нису мењале, па су тако коначну одлуку о томе који чварци су најбољи и ове године донеле судије Удружења ,,Краљевски витезови“ из Бачке Тополе. Они су се организаторима захвалили на поверењу и истакли су да Сивчани праве сјајне чварке:

,,Ми смо ,,Краљевски витезови“, аматерско кување из Бачке Тополе. Сертификовано смо Удружење за све што се тиче отвореног пламена и препознатљиви смо на свим већим манифестацијама – од Бача, Сомбора, Бачке Тополе, Зрењанина. Оцењиваћемо прженост чварка, дакле он мора бити споља печен, а изнутра пржен, а боја мора бити румена. Битно је да су узорци једнаки у тањиру, а да ли су ситнији или крупнији, то је већ до мајстора који пржи чварке“.

,,Ово је 4. пут да смо овде. Изузетно смо задовољни и захвални организатору на указаном поверењу, што значи да смо и ми добро одрадили свој посао, па нас самим тим и зову. Сивчани праве добре чварке, лагао бих када бих рекао да нису добри“.

Осим великог броја екипа из Сивца, учешће су и ове године узеле екипе из Руског Крстура, Бачког Брестовца, Врбаса, Кисача и бројних других места Војводине. Сивчани су посебно поносни на манифестацију која из године у годину расте и постепено постаје једно од обележја овог села, а гости се радо враћају и имају само речи хвале како за организацију, тако и за атмосферу.

Када је реч о наградама, треће место припало је екипи ,,Пиђан“ из Сивца, из улице Иве Лоле Рибара, која је истакла да ће тајна њиховог сјајног чварка и даље остати тајна. Друго место такође је припало Сивчанима, ,,Пантерима“, екипи Рукометног клуба ,,Сивац 69“ који ће освојену новчану награду уложити у свој Клуб. Напослетку, прву награду и победу на 4. Чварак фесту освојила је екипа ,,Кумови“ из Бачког Брестовца.

И ове године Сивчани су показали да имају велико срце, слух и осећај за оне којима је помоћ најпотребнија, па су тако екипе ,,Комшије“ и ,,Мото клуб Орлови“ сва средства од продатих чварака усмерила на лечење своје мале суграђанке, Маше Плескоњић.

Четврти ,,Чварак фест“ у Сивцу остаће упамћен по неуобичајено лепом времену за ово доба године, по великом броју посетилаца и излагача, по великом броју екипа, по сјајној атмосфери, хуманости, позитивној енергији и најбољим чварцима. Сивац је још једном потврдио незваничну титулу престонице чварака и сјајне гастрономске дестинације, а нема сумње да ће ова манифестација наставити да расте и помера границе.

Извор: Општина Кула