ЧЕТВРТИ РЕГИОНАЛНИ ПОСЛОВНИ ФОРУМ

У Привредној комори Војводине одржан је Четврти Регионални пословни форум. На иницијативу Скупштине европских регија форум је покренут пре четири године, и ове године организовали су  га заједно са Скупштином АП Војводине,  Покрајинском  владом , Привредном комором Војводине, , Развојном агенцијом Војводине ,Европском предузетничком мрежом и   Фондом Европски послови.

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор истакао је да је овај дан веома значајан јер је потврда исправности политике сарадње, тражења партнерства, решења и свега онога што нас чини бољим и снажнијим . То нас доводи до нашег Четвртог Регионалног пословног форума , који нам је поверио АЕР. АЕР нам је поверио организацију Форума на три године и сада смо се договорили да ћемо га организовати и наредне три године, јер су у нама препознали оданог партнера истакао је Пастор. Колико смо успели у својим намерама показује чињеница да је овај Форум највећи до сада, што га чини у овој години најпрестижнијом манифестацијом која је организована од стране покрајинских институција. То потврђују бројке- на Форуму су  пријављени учесници из 35 земаља са 4 континента , 69 регија и 230 учесника. 

Председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић истакао је да су  међу  скоро 250 пријављених поред компанија и Развојне агенције, Привредне коморе, Амбасаде , кластери што може да мултипликује број учесника и на више од 1000. Циљ Форума је свакако повезивање наших привредника, укључивање наших компанија у међународну поделу рада. Трудимо се д и на овакакв начин омогућимо привредницима да се повежу и  остваре резултате. Ти резултати  показују да је за првих девет месеци спољнотрговинска размена АП Војводине остварена је у вредности од 11, 6 милијарди евра, што је 30 % више у односу на претходну годину , а за 23% више у односу на преткризну 2019. годину. Оваквом синергијом институција можемо остварити само још боље резултате истакао је Вучуревић.

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић истакао је да је циљ данашњег Форума повезивање привредних субјеката са територије АП Војводине са привредним субјектима из региона и света. Покрајински секретаријат за регионални развој је ове године предвидео средства и инвестирао 300 милиона динара у мере подршке привредном развоју , а да је један од приоритета Покрајинске владе привредни развој говори податак да ће следеће године само кроз наш Покрајински секретаријат бити инвестирано 660 милиона динара у мере привредног развоја. 

Директор Развојне агенције Војводине Никола Жежељ истакао је да ће  држава Србија својим инфраструктурним пројектима значајно утицати на раст БДП-а. И даље постоји простор за раст инвестиција домаћих компанија , а на нама је да им омогућимо да дођу до развоја, проналажењем нових тржишта , проналажењем партнера и промоцијом њихових компанија. Управо овај Форум је један од правих начина да се то и деси. 

Директор Фонда „ Европски послови “ Александар Симурдић истако је задовољство што је Фонд пратнер  на оваквом догађају , највећем овог профила у земљи а који за циљ има јачање регионалне економске сарадње. 

У свом обраћању путем видео линка Оливер Вархељи , европски комесар за суседство и проширење истакао је да поздравља одржавање Четвртог регионалног пословног форума у Новом Саду као и то да из ЕУ стиже снажна подршка земљама Западног Балкана.  Вархељи је истакао значај плана  за опоравак Западног Балкана , који ће донети готово 30 милијарди евра инвестиција за регион. Он је нагласио да економски просперитет Западног Балкана изискује чврсту посвећеност регионалној сарадњи и добросуседским односима, те да земље овог региона имају веће шансе уколико заједниички наступају ка европском  тржишту. Европски комесар је истакао и да ЕК даје подршку у отварању нових поглавља земљама Западног Балкана које су у процесу прирступања ЕУ. 

Учеснике овогодишњег Форума поздравио је и председник Скупштине европских регија (АЕР) Магнус Берндсон који се захвалио потпредседнику Скупштине АП Војводине и потпредседнику АЕР-а Дамиру Зобеници на посвећености у организацији данашњег догађаја и његовом доприносу у раду европске мреже региона, с обзиром на чињеницу да је потпредседник Зобеница иницијатор већ традиционалног одржавања Регионалног пословног форума у АП Војводини.

На Форуму је представљено и пет региона из Француске, Ирске, Норвешке, НР Кине и Аустрије.