„ЦИГАНСКЕ ВАТРЕ“ ВОДЕЋА РОМСКА МАНИФЕСТАЦИЈА У ВОЈВОДИНИ

Роми из Србобрана наставили су и ове године са традицијом организовања једне од најпопуларнијих и најмасовнијих манифестација посвећене очувању културног, музичког, језичког, обичајног и сваког другог наслеђа ове националне заједнице. 22. „Циганске ватре“ окупиле су у суботу све србобранске Роме и њихове сународнике из других градова Војводине, а нису изостали ни припадници других националних заједница који воле ромску музику и плес.

„Ромска култура је једна од најстаријих на свету и корени јој сежу далеко у прошлост, чак до сумерске цивилизације. Циганским ватрама афирмишемо своју културу и ствралаштво и на тај начин додатно дефинишемо и подстичемо развој и афирмацију ромске националне заједнице у друштву. Важно је да Роми не забораве своју културу и традицију, зато ћемо настојати да и даље одржавамо ову манифестацију“, рекао је Славко Димић, председник србобранског Удружења „Ром“.

Општина Србобран и ове године пружила је пуну подршку овом удружењу приликом организовања „Циганских ватри“, свесна да свака национална заједница даје подједнако важан допринос у изградњи складне мултиетничке и мултикултуралне средине, какав јесте Србобран.

„Значај ове манифестације излази ван локалних оквира. Манифестација окупља велики број ромских културно-уметничких друштава широм Војводине, али омогућава и размену искустава у раду оваквих организација. И није ствар само подржати једну манифестацију током године, важније да локална самоуправа препознаје иницијативе, захтеве и потребе Рома, којих овде има више од 600. Поред онога што локална самоуправа редовно обезбеђује за њихов квалитетнији живот, потребне су нам и иницијативе које долазе од самих Рома, да се организују у више невладиних удружења, и да тако осмисле више акција и захтева који ће бити усмерени ка локалној самоуправи“, рекао је Парошки, и подсетио да је општина Србобран донела Акциони план за образовање Рома који је на снази и важи до 2021. године. „Било би добор у перспективи обезбедити и једног човека који би се у оквиру локалне самоуправе бавио ромским питањима“, рекао је председник општине Србобран. Парошки је посебно апострофирао потребу образовања свих припадника ромске заједнице, не само у мери  којој је то законом обавезно, указавши да у промоцији значај образовања главну улогу ипак мора одиграти породица, а локална самоуправе је ту да кроз разне мере материјално подржи све ученике и студенте и обезбеди им услове за стицање нових знања.  

О активностима УГ „Ром“ говорила је Јаница Голуба Димић, истакавши да циљ „Рома“ није само песма и игра и организовање „Циганских ватри“, већ да су оне само финиш годишњег рада који као приоритет поставља управо образовање.

Покрајинска посланица Јелена Јовановић захвалила се на подршци општини Србобран и Дому културе, јер се само у овом граду, у целој Војводини, уз Дан Рома, у континуитету годинама одржава манифестација посвећена Ромима.

„Ова манифестација треба да постане ромски и србобрански бренд међу културним манифестацијама у Војводини. Било је различитих тренутака у организовању, некада лакших, некада тежих, али се успело у опстајању идеје и активности да се сачува култура Рома, њихова игра, песма и обичаји, и зато хвала општини Србобран и Дому културе“, рекла је Јовановић.

На 22. „Циганским ватрама“ представила су се културно-уметничка друштва и удружења из Апатина, Торњоша и Шајкаша, а за музички део био је задужен тамбурашки оркестар „Тамбураши са Дунава“. Уз маратонски концерт песама и игара, као и традиционалне ватре и черге, аутентично су дочарани обичаји из богате традиције ове националне заједнице.

У оквиру манифестације, приређено је и надметање у плесу – Циганска чарлама. Најбоље, са највише жара и енергије плесао је пар Анђела и Милан Димић, друго место освојио је пар Аница и Сава Миклић, док је треће место припало Наташи Мартиновић и Славку Јовановићу.

Традиционално, бирала се и најлепша Ромкиња, која је понела ленту мисице овогодишњих, 22. „Циганских ватри“. Ове године то је Рамона Коломпар из Торњоша, прва пратиља је Наташа Мартиновић из Србобрана, а друга пратиља Елвира Маргиеан из Апатина.

Како се чуло на конференцији за медије, нема сумње да је свима постало јасно да су „Циганске ватре“ попримиле све атрибуте озбиљног фестивала ромске музике и фолклора, те да најуспешније у Војводини испуњава важан задатак очувања традиције и културе Рома.

Покровитељи манифестације били су општина Србобран, Дом културе Србобран и Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине.

 

Извор: Општина Србобран