ЦК ПЕЋИНЦИ ОБЕЛЕЖИО ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ТУБЕРКУЛОЗЕ

Како би се подигла свест јавности о здравственом, социјалном и економском утицају туберкулозе, Црвени крст Пећинци је у сарадњи са Домом здравља Пећинци 24. марта обележио Светски дан борбе против туберкулозе.

Како нам је рекла Гордана Коњевић секретар пећиначког ЦК, волонтери су поставили штанд у центру Пећинаца и свим заинтересованим суграђанима делили промотивни материјал, али и одговарали на њихова питања у вези превенције у борби против туберкулозе.

“Додатни проблем је пандемија која је негативно утицала на превенцију и контролу туберкулозе, на првом месту јер овај вирус представља повећан ризик за особе оболеле од туберкулозе. Борба против туберкулозе је такође борба да се смањи сиромаштво, неједнакост, дискриминација и прошири социјална заштита” – рекла нам је Коњевић.

Ову здравствено-превентивну активност Црвени крст и Дом здравља су искористили да подсете своје суграђане да је март месец такође и месец борбе против рака и едукативним флајерима и разговором информисали их да се 30-50% свих облика рака може спречити усвајањем здравих стилова живота, редовним скрининг прегледима, раним откривањем и благовременим лечењем.

Извор: Општина Пећинци