ЧОКОЛАДА ДОБРА ЗА СРЦЕ

Умерени унос чоколаде умањује ризик од аритмија срчаних преткомора, проблема које погађа око 8,8 милиона људи у Европској унији и повезује се са вишим ризиком од појаве можданог удара, отказивања рада срца и деменцијом, показују резултати истраживања у Данској који су објављени у часопису „British Medical Journal: Heart”. Испитивање је трајало четири године – спроведено је од 1993. до 1997. и обухватило је око 55.000 Данаца који имају између 50 и 64 године. Испитаници су, уз податке о здрављу, морали да одговоре и колико често једу чоколаду. Проверавањем здравственог стања показало се да су они који су јели две до шест порција чоколаде недељно били мање склони развоју „треперења” срчаних преткомора, у односу на оне који су јели само комадић месечно. 

Извор: Политика