COOPERATION DAY – ДАН ПОСВЕЋЕН ИНТЕРРЕГ САРАДЊИ СРБИЈЕ И ХРВАТСКЕ ОДРЖАН ДАНАС У НТП НС

Данас је у Научно-технолошком парку Нови Сад (НТП НС) обележен дан посвећен Interreg сарадњи – COOPERATION DAY – где су се на штандовима у експо делу програма могли видети примери успешно реализованих ИНТЕРРЕГ пројеката, као и интерактивне радионице нових технологија за све узрасте, и разничита истраживања компанија и стартапа чланица НТП НС. У свечаном делу отварања у присуству високих званица из Србије и Хрватске представљени су нови ИНТЕРРЕГ ИПА програми ХРВАТСКА-СРБИЈА 2021- 2027. и INTERREG VOLUNTEER YOUTH.

Диреткор Научно-технолошког парка Нови Сад Небојша Дракулић је поздравио госте и захвалио организаторима који су показали пример успешне сарадње:

Овај скуп није само прилика да се представе најновија достигнућа и иновације, већ и да се истакне колико је важна сарадња науке и привреде, као и континуирано неговање прекограничне сарадње. Научно-технолошки парк Нови Сад је место где се оваква сарадња негује свакодневно, а овај догађај управо то и симболизује.“

Министар за људска и мањинска права Републике Србије Томислав Жигманов указао је колико су прекогранични пројекти важни и у ширем аспекту:

„Један од најуспешнијих програма између Републике Србије и Републике Хрватске који бележи конкретне резултате, а у који је за првих седам година уложено близу 40 милиона евра, јесте програм Интеррег прекограничне сарадње, који је оставио трајне последице у побољшању квалитета живота грађана обе земље.  Надамо се да ће нови циклус донети још успешније пројекте који ће бити успешно реализовани.“

О значају успешно реализованих европских пројеката помоћница министра за европске интеграције Републике Србије Санда Шимић истакла је:

Министарство РС за европске интеграције спроводи програме територијалне сарадње на територији Србије, а Интеррег је један од пројеката који се спроводе. Програм са Хрватском постоји од 2007. године и ово је трећа генерација програма. Данас обележавамо ову сарадњу и изузетно ми је драго што је то баш у НТП НС.“

У свечном делу обратила се студентима и директорица Управе за европску територијалну сарадњу у Министарству регионалног развоја и фондова ЕУ Републике Хрватске Стела Арнери, чије су колеге одржале информативне презентације, док је након обраћања кратко предавање одржао предавач са Института за вештачку интелигенцију др Илија Каменко.

Подсетимо да је НТП НС са својим пројектом UPDATE, управо преко овог Интеррег програма а у сарадњи са општином Магаденовац и Технолошким парком из Освита у Хрватској, ушао међу пет финалиста такмичења за најбољи пројекат у 2023. години, које се одржава следеће недеље у Шпанији и да је у истом пласману освојио Social Media Award Interreg Slam 2023!

Догађају је присуствовала и покрајинска секретарка за финансије Смиљка Јовановић.