CRNI LUK – ALLIUM CEPA L

Gde je mesto Srbije u proizvodnji crnog luka?

Na osnovu statističkih podataka FAO-a manji prosečan prinos crnog luka, od 37 evropskih država koje su obuhvaćene statistikom, imaju samo tri države (Estonija, Litvanija i Crna Gora).

Prosečan prinos u Srbiji je veoma nizak i imamo mnogo prostora da dostignemo visoku proizvodnju koju ostvaruje pojedine zemlje u svetu. Jedini način da to postignemo je unapređenje tehnologije proizvodnje crnog luka. Postignuti prinosi kod nas od 70t/ha (Gospođinci 2006.) dokazuju da ima mnogo propusta u tehnologiji proizvodnje crnog luka kod nas i da možemo da uradimo mnogo da promenimo lošu poziciju Srbije u okruženju kao i u svetu.

Načini proizvodnje crnog luka:

  • Proizvodnja lukovica
  • Proizvodnja mladog luka

Proizvodnja crnog luka u cilju iskorišćavanja lukovica može biti:

  • Proizvodnja lukovica iz arpadžika (ozima i prolećna)
  • Proizvodnja lukovica direktnom setvom semena (proizvodnja prezimljavajućih sorti i proizvodnja u prolećnom roku setve)
  • Proizvodnja lukovica iz rasada(vrlo malo zastupljena, uglavnom proizvodnja sorti u tipu srebrnjaka na manjim površinama)

Sa aspekta proizvodnje glavica koje se mogu skladištiti i koristit za ishranu tokom cele godine najznačajnija je proizvodnja lukovica direktnom setvom semena u proleće.

Izvor: agroekonomija