ЦРНОГОРСКИ САБОР У ЦРВЕНКИ

У организацији Удружења Црногораца „Црвенка“ 12. јула 2019. године је одржан осми Црногорски сабор, на којем је пред око 250 гостију, на достојанствен начин представљен црногорски идентитет и културно наслеђе. Сабор је одржан у Црвенки поводом обележавања Дана државности Црне Горе.

Поред културног програма, у склопу којег су наступили вокални солисти, гуслари, културно-уметничка друштва, рецитатори и песници, овогодишње окупљање Црногораца обележио је и сусрет председника општине Кула, Дамјана Миљанића и потпредседника општине Даниловград, Александра Павићевића. Они су се договорили да ће наставити и продубити сарадњу између ове две локалне самоуправе. На скупу су присуствовали представници Националног Савета Црногораца, Покрајинског секретаријата за националне мањине, као и 15 удружења Црногораца из Србије.

У општини Кула још увек живи значајан број учесника историјске колонизације, али стасава и трећа генерација потомака Црногораца који су рођени у равници. Колонизација Црногораца у Војводину одвијала се у периоду 1945-1948. године у специфичним историјским условима.

Према подацима у Црвенки је насељено око 520 породица из Црне Горе са укупно 2720 чланова, од чега највећи број припадника ове националне мањине потиче из Даниловграда.

Извор: Општина Кула