ЦРВЕНИ КРСТ ОБЕЛЕЖИО СВЕТСКИ ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА

Светски дан без дувана обележава се традиционално 31.маја. Поводом обележавања овог датума, у организацији Црвеног крста Пећинци, реализована је улична манифестација, у оквиру које су волонтери и запослени Црвеног крста поставили штандове у центру Пећинаца и у Шимановцима, на којима су заинтересованим суграђанима делили промотивни материјал и по једну зелену јабуку као симбол здравог живота.

Ове године Светска здравствена организација пласирала је поруку којом настоји да подигне свест јавности о штетном утицају дуванских производа на децу и младе.

Истраживања показују да је у Србији електронске цигарете пробао чак сваки пети ученик петог и седмог разреда основне и првог разреда средње школе. При том се занемарује чињеница да аеросоли електронских цигарета садрже једињења која, поред тога што су и сама токсична, олакшавају стварање зависности од никотина, наводе у Црвеном крсту.

Због свега наведеног, како кажу, циљ овогодишње кампање је да се информише најшира јавност о штетности дувана и дуванских производа на младе, па самим тим и утицај на здравље генерација које долазе.

Извор: Општина Пећинци