ЧУВАМО ИСТОРИЈУ ЗА ГЕНЕРАЦИЈЕ КОЈЕ ДОЛАЗЕ

Представници Месне заједнице Карловчић и пећиначке локалне самоуправе дочекали су и ове године, 2. маја, у Карловчићу представнике 250. ракетне бригаде ПВО Југославије, који су са борбеног положаја у атару овог насеља 1999. године, за време НАТО агресије оборили амерички авион Ф16.

Како нам је рекао Зоран Војкић, заменик председника Општине Пећинци, иста јединица је нешто раније, 27. марта 1999. године, са борбеног положаја у Шимановцима, оборила авион Ф117А.

„Овакви сусрети, на местима дејствовања, са представницима борбене посаде, разговори и евоцирање успомена на те датуме на неки начин представљају почетак чувања историје за генерације које долазе. С тим у вези разговарали смо о идеји да у знак сећања на ова два датума и херојске подвиге наших бранилаца израдимо макете оборених авиона, који ће бити постављени у Карловчићу и Шимановцима. Подвиг наше војске не сме бити заборављен, а макете ће бити опомена на догађаје који не смеју више да се понове“ – рекао нам је Војкић.

Госте, међу којима су били и пуковник у пензији Золтан Дани који је командовао посадом и генерал у пензији Мирослав Лазовић, испред Месне заједнице Карловчић дочекали су председник Савета МЗ Јован Деврња и члан Савета Милан Степановић. Деврња је том приликом рекао и да су пуковник Дани и генерал Лазовић предложили додатну едукацију за ученике основних школа на територији наше општине.

„Њихова идеја је потекла из жеље да овакви сусрети добију шири карактер, где би се укључили и ученици и наставници са културно-уметничким програмом, а борци 250. ракетне бригаде би додатно едуковали ученике тако што би један час у току године посветили овим значајним датумима. Наш заједнички циљ је да се очува традиција, а најбољи начин је да се све ово што радимо пренесе и на млађе нараштаје“ – казао је Деврња.

Након заједничког обиласка борбеног положаја са којег је дејствовала 250. ракетна бригада, организован је и свечани ручак у Ловачком дому у Карловчићу.

Извор: Општина Пећинци