ЦВЕКЛА И БЕЛИ ЛУК ЧИСТЕ ОРГАНИЗАМ

На трпези треба да се нађе и хладно цеђено маслиново уље јер помаже јетри да погура евентуалне каменчиће у жучи, док шпаргла „ослобађа” тело од токсина.

Да је човек веома често сам себи непријатељ, најбољи доказ су све те наше празничне и славске трпезе у којима уживамо већ месецима. Без много размишљања препуштамо се чарима пуних тањира уносећи силне отрове. Онда није ни чудо што организам пошаље сигнал да му је преко потребна пауза и чишћење.

– Они који славе или одлазе на славе појешће за тих шест недеља превише хране и попити пуно пића. Чак и да не спомињемо вишак килограма, сасвим је извесно да ће свој организам изложити и деловању токсина. Да бисмо нормално функционисали, неопходно је да се некако „ресетујемо” и избацимо непотребне отрове – каже виши дијететичар нутрициониста Јасна Вујичић и објашњава да то пре свега подразумева избацивање из јеловника хране презасићене шећерима, сољу, засићеним масноћама и свим оним што је нездраво.

Набрајајући намирнице којима треба да се окренемо да бисмо очистили организам наша саговорница у први план ставља цвеклу, бели лук, лимун, али и друге производе који делују као детоксиканси.

– О зеленом чају се доста писало и ту сигурно не треба много објашњавања. Добар је чистач јер садржи пуно антиоксиданаса који помажу неутралисање слободних радикала у нашем телу пре него што ови почну да изазивају проблеме. Бели лук је намирница коју многи избегавају, мада постоје начини да уживамо у њему без омраженог задаха, ако га на пример користимо са чашом топле воде. Бели лук је познат као одлично средство за скидање холестерола и снижавање високог крвног притиска – прича Јасна Вујичић.

Наша саговорница подсећа да је маслиново уље одличан извор незасићених и полинезасићених масних киселина које служе као неутрализатор оних лоших – засићених. Поред тога, хладно цеђено маслиново уље помаже јетри да погура евентуалне каменчиће у жучи и тако очисти тело и од њих. Одлично је средство за здравију пробаву јер утиче на нормалан рад црева.

– Постоје бројни разлози зашто треба јести шпарглу. Позната је теорија да она подстиче либидо, али и чисти цео организам од токсина. Шпаргла се у исхрани користи бар два миленијума и то је изврстан извор важних нутритијената, витамина и минерала. Чува срце и добар је савезник јетри. Довољно је да је пропустимо кроз блендер или соковник – објашњава Вујичићева.

Као изузетно здраву, а недовољно коришћену намирницу, наша саговорница помиње пшеничну траву.

– Она је позната по томе што има изразито алкалан одговор организма. Тако контрира обилном конзумирању меса, пецива, пића и свега осталог што закисељава тело. Најкраће речено пшенична трава је она истинска здрава храна. Потпомаже метаболизам и нормализује ниво шећера, избацујући токсине из тела – закључује Јасна Вујичић.

Добар избор намирница за детоксикацију

• Цвекла – обилује фитонутријентима који имају антиоксидативна и противупална својства а учествује и у детоксикацији организма. Лако се вари и има пуно влакана, што је важно за добро пражњење црева и смањивање холестерола.

• Шаргарепа – обилује каротеноидима и фитонутријентима који делују против инфекције очију, грла, крајника, синуса, али и у превенцији малигних обољења. Поред тога, јача кости, сузбија анемичност, регулише ниво шећера у крви и благотворно делује на рад јетре.

• Јабука – садржи витамине Бе-1, Бе-2, Бе-3, Бе-5, Бе-6, Бе-9 и Це, као и минерале калцијум, гвожђе, магнезијум, фосфор, калијум и цинк. Обилује разним фитохемикалијама, у првом реду фенолима и пектинима и смањује ризик од разних болести: канцера дебелог црева, простате и плућа, али утиче и на снижавање холестерола.

• Ораси – богати незасићеним масноћама са максимумом антиоксиданса (више од лешника, кикирикија и бадема).

Извор: Политика