ДА БОРКОВАЦ БУДЕ НАЈЛЕПША ТУРИСТИЧКА ДЕСТИНАЦИЈА

Искориштавање огромног туристичког потенцијала излетишта Борковац, а посебно самог језера један је од стратешких циљева Општине Рума, а партнерство у реализацији комплексног пројекта стварања атрактивне туристичке дестинације пружиће и суседна Општина Ириг, која уистину катастарски газдује већим делом језера.

Тим поводом данас су Борковачко језеро обишли челни људи румске и иришке општине, поручивши да ће заједнички пројекат бити реализован на темељима поштовања еколошких принципа и амбијенталних карактеристика језера, уз допуну квалитетних садржаја који ће допринети омасовљавању туризма.

Борковац може постати једна од најлепших туристичких дестинација у нашој земљи, истакла је председница Општине Рума Александра Ћирић и оценила да тако нешто изискује максималну посвећеност, озбиљан рад, као и да ће се уређење језера и излетишта Борковац одвијати у три фазе.

„Прва фаза подразумева пошумљавање шуме Борковац око простора старог базена. За то смо добили средства од Министарства за заштиту животне средине у вредности од 7,5 милиона динара. 2 милиона смо издвојили из општинског буџета за набавку 1.700 садница. Садња ће започети на јесен. Такође, уредићемо и простор око старог базена са мобилијаром за децу, са игралиштем, клупама. Потом крећемо у другу фазу, а то ћемо радити заједно са Општином Ириг. Изменићемо План детаљне регулације са циљем како би дефинисали прецизније и јасније будући изглед самог језера Борковац и приобаља. За то ћемо оформити стручно радно тело од представника иришке и наше општине како би што ефикасније радили на том задатку. На ту фазу се надовезује уређење стазе кроз шуму Борковац као и уређење стазе уз Борковачки поток која ће се пружати до улице 15. август. Трећа фаза подразумева уређење самог језера, плаже, приобаља око језера, изградњу пешачких стаза, трим стаза, игралишта за децу како би Борковац засијао у оном правом сјају какав је некад имао и какав заслужује. Надамо се успешној сарадњи и да ћемо заједно успети да то у наредном периоду и реализујемо“, изјавила је председница Општине Рума Александра Ћирић.

Намера Општине Ириг је да своју туристичку понуду обогати још једном занимљивом, уређеном локацијом, напомиње председник те општине Тихомир Стојаковић.

„Ово језеро се налази на километар-два од Руме, а десетак-петнаест километара од Ирига без приступних саобраћајница, зато је и било донекле природно да је сама локација више у фокусу Румљана. Приступним саобраћајницама обезбедићемо лакши приступ грађанима ка овом излетишту са наше стране. У плану је да се направи стаза око језера и да око стазе буду пратећи туристички садржаји. Ја бих само напоменуо да пре свих ових фаза што се тиче уређења Борковца, ми морамо да урадимо једну велику ствар, не тако једнoставну, а то је уклањање нелегалних објеката уз одговарајуће пријаве, јер у претходних десетак година се градило без икакве контроле. Оно што ће Општина Ириг да уради, а то је у тој првој фази да уклонимо те нелегалне објекте како би могли даље да приступимо израдама и Плана детаљне регулације и осталих планова који нас очекују“, казао је Стојаковић.

Када је реч о последњим улагањима румске локалне самоуправе у Борковац за набавку новог мобилијара у излетишту издвојено је 2.412.000 динара, додатних близу 6 милиона динара опредељено је за расвету, а у наредном периоду планирају се далеко већа средства.

Прва фаза новог пројекта започиње већ у мају за када су планирани први радови на уређењу простора старог базена.

Извор: Општина Рума