ДА ЛИ ЋЕ ПРАВНИ ФАКУЛТЕТ У БУДИМПЕШТИ ОРГАНИЗОВАТИ ПРИЈЕМНЕ ИСПИТЕ И НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ?

Новосадски Апелациони суд пресудом је обавезао Правни факултет у том граду да убудуће мора да организује пријемни испит и на језицима националних мањина и навео да је та образовна установа, одбијајући да то учини, поступала дискриминаторски.

– Правноснажном пресудом утврђено је да је Правни факултет у Новом Саду поступао дискриминаторски према припадницима мађарске националне мањине, јер им није омогућио полагање пријемног испита на мађарском језику за претходне три школске године, под условима и на начин прописан Покрајинском скупштинском одлуком о полагању пријемног испита на високошколску установу чији је оснивач АП Војводина, на језицима националних мањина – наводи се у саопштењу које је пренела агенција Бета.

Адвокатска канцеларија Бељански, у својству заступника Савеза мађарских ученика Војводине као тужиоца у спору против Правног факултета, саопштила је још да је факултет обавезан да за школску 2018/19. годину и убудуће, под претњом извршења, омогући полагање пријемног испита и на мађарском језику, и да у року од 15 дана, о свом трошку, објави пресуду у дневним листовима „Дневник“ и „Мађар со“.

Додаје се да је Апелациони суд преиначио пресуду Вишег суда, који је претходно одбио тужбени захтев Савеза мађарских ученика Војводине.

Извор: Српске недељне новине, Будимпешта