ДА ЛИ ЈЕ ВРЕМЕ ЗА САДЊУ РУЖА

Јесен је идеално време за садњу ружа и ово цвеће прекрасних боја и мириса може да буде право решење за све оне који су се уморили од једногодишњих цветница и шишања травњака. Уз мало знања и труда, ружичњак ће годинама украшавати врт, добијати похвале гостију и пружати велико задовољство баштовану.

Руже је боље садити у јесен него у пролеће, и то се ради све док је земља сува и док се не смрзне. Међутим, пошто се земља због мраза стегне око корена, такве руже касније цветају од оних посађених у пролеће. Орезују се када прецветају, а неке врсте својим латицама дуго украшавају врт. Дакле, не треба журити, али ваља направити план, одабрати врсте и почети са припремом земљишта. Ружи треба пажљиво одабрати место, јер на северу не може да успе, пошто јој је потребно најмање осам сати сунца.

Земља мора да буде богата хумусом и добро дренирана. Ружама прија неутрално земљиште. Уколико је кисело, мора да се дода калцијум, а када је базно, треба да се закисели тресетом или стајским ђубривом. Руже одлично успевају на земљишту где се гаји поврће. Земљу треба дубоко прекопати и нађубрити, па све добро измешати. После месец дана треба поново прекопати. Уколико је на том месту већ била ружа, простор треба оставити празан или посадити нешто друго, а никако нову ружу.

Садња се обавља када је земља сува, добро оцеђена и нема мраза. Најбоље је посадити ружу месец дана пре првог мраза, како би корен имао времена да се ожили.

Свакој ружи треба дати простора, јер не воле да се додирују. Према саветима стручњака, размак између мини-ружа треба да буде 30 центиметара, хибрида 40, флорибунда 50, а између пењачица по два-три метра.

Извор: новости