DA LI ZNATE DA JE SUBOTICA IT GRAD?

Kada se spomene Subotica najpre se pomisli na najseverniji grad Srbije, grad secesije, Danila Kiša, salaše, vinarije, jezero Palić, impozantnu Gradsku kući, drugu po veličini sinagogu u Evropi i slično. Međutim, mnogi ne znaju, čak ni njeni stanovnici, da je u novije vreme Subotica postala pravi IT grad, navodi subotica.info.

Napredak informacionih tehnologija omogućio je da lokacija više nije presudan faktor za poslovanje, a to je iskoristila Subotica u kojoj postoji znatan broj kompanija koje posluju na domaćem i globalnom tržištu. Samo u Subotičkom IT klasteru okupljeno je oko dvadesetak kompanija iz ove oblasti koje zapošljavaju preko 1200 ljudi (od toga preko 500 visoko kvalifikovanih kadrova). Takođe, i mnoge “tradicionalne” kompanije u svojim redovima imaju IT sektore, tako da je ovaj broj i veći.

Zastupljene su različite oblasti, od programiranja (web development, IOS, IOT, Android, Cloud, AI, Database, Embedded, System solutions), digitalnog marketinga, telekomunikacija, mašinskog programiranje i inžinjerstva, preko edukacije, logistike, grafičkog dizajna i brendinga, do razvoja pametnih rešenja (smart buildings), sistema za upravljanje resursima, video igara, internet biznisa i slično.

Ono što takođe ohrabruje jeste da se u Subotici obrazuje značajan broj IT kadrova pa je tako znanje iz navedenih oblasti moguće steći na Ekonomskom fakultetu (smer poslovna informatika i poslovni informacioni sistemi), Visokoj tehničkoj školi, Politehničkoj školi Subotica, tehničkoj školi Ivan Sarić, a sve je više i privatnih centara za učenje o informacionim tehnologijama.

Kako bi se stanovnicima Subotice što bolje predstavio IT ambijent grada, Subotički IT klaster snimio je video koji omogućava gledaocima da zavire u neke od tih kompanija. Snimljen je zahvaljujući sredstvima koje je klaster dobio iz Check IT IPA projketa koji finansira Evropska unija.

Subotički IT klaster okuplja subotičke IT kompanije i kompanije iz okruženja, a ima za cilj unapređenje kvaliteta života u gradu i kreiranje bolje veze između subotičkih kompanija, lokalne samouprave i članica klastera. Namera je da se kroz aktivnost klastera pomogne mladim ljudima da steknu znanje o IT-ju i da se stvore uslovi za njihov ostanak u gradu i poslovni napredak.

Izvor: subotica.info