ДА МЕРЕ ПОПУЛАЦИОНЕ ПОЛИТИКЕ БУДУ ПРИЛАГОЂЕНЕ БРАЧНИМ ПАРОВИМА

Пројекат “Примена мера популационе политике на територији Града Кикинде” заједнички реализују Савез самосталног синдиката и локална самоуправа. Постојеће мере популационе политике и начини њиховог унапређивања били су у фокусу дебате стручњака из педагогије, психологије и социјалне зашите:

– У реализацији овог пројекта учествује и градска управа, а циљ је да се постојеће мере прилагоде реалним потребама брачних парова. Предшколска установа у Кикинди најбоља је у држави. Могу само да похвалим челнике градске управе јер имају потпуно разумевање за ову област. Један од проблема је тај што млади немају могућност где да оставе децу када раде у другој и трећој смени, тако да желимо да уведемо и ту могућност – навео је Илија Дрљић, председник ССС за Кикинду, Чоку, Нови Кнежевац и Српску Црњу. Он је појаснио да су циљна група самохрани родитељи и хранитељи, а разговарано је и о проблемима са којима се сусрећу парови који су у програму вантелесне оплодње:

– Држава финансира три вантелесне оплодње, а наш предлог је да се за четврти пут, уколико је потребан, издвоје средства из градског буџета – казао је Дрљић и додао да је на скупу било речи и о промоцији вредности породичног живота, кроз подизање квалитета породичних релација и улога, али и о значају предшколског васпитања и образовања у спровођењу популационе политике. У мере популационе политике које се спроводе у нашој средини спадају родитељски и дечији додатак, бесплатан боравак у вртићима за социјално угрожене породице, али и једнократна помоћ за рефундирање трошкова за одлазак на лекарске прегледе и контроле у веће медицинске центре.

Извор: Град Кикинда