“ДА НАМ СЕЛА БУДУ БЛИЖА” – НОВУ РАДНУ АКТИВНОСТ ГРАДОНАЧЕЛНИК ПОЧЕО У АРАДЦУ

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, са сарадницима, замеником Сашом Сантовцем, начелницом Одељења за привреду Градске управе Јеленом Травар Миљевић и руководиоцима неколико јавних предузећа, посетио је данас Арадац, као прво насељено место у оквиру нове радне активности назване “Да нам села буду ближа”. Том приликом разговарао је с представницима месне заједнице, обишао инфраструктурне радове на саобраћајници од излаза из села до раскрснице ка Зрењанину и посетио пољопривредно газдинство Јана Хрубика, које се успешно бави и производњом вина. 

Како је градоначелник истакао у Арадцу, акција “Да нам села буду ближа” јесте начин да се размене мишљења с руководствима месних заједница, да се у непосредним разговорима у 22 насељена места сагледају проблеми, провери шта је урађено и шта предстоји у наредном периоду. 
– Данас у Арадцу разговарамо о томе да смо рехабилитовали пут у дужини од преко два километра, који годинама није био у адекватном стању, што је укупна инвестиција од 102 милиона динара. Преостало је да се уради заштитна ограда између пута и бициклистичке стазе и асфалтира неколико бочних прикључака за споредне путеве, и то је само један део новца који се улаже у асфалтирање. Да подсетим, готово милијарду динара је ове године уговорено у радовима који се изводе на путевима на територији Града Зрењанина, у самом граду и у насељеним местима – рекао је градоначелник и додао да су на дневном реду састанка данас биле и друге теме.

 – У току је израда пројектно-техничке документације за изградњу канализационе мреже, разговарали смо о изградњи еко-чесме и другим комуналним проблемима који треба да се решавају на територији месне заједнице. За пројектовање канализације за цело село издвојено је 6,5 милиона динара, а с обзиром да Арадац припада првом “прстену” око града, градиће се и потисни вод, с повезивањем на цевовод “Багљаш запад”. Само извођење канализације реализоваће се фазно, као што то радимо и у другим насељеним местима – навео је градоначелник Салапура. 

Његове сараднике и њега угостили су у просторијама Удружења грађана “Хармонија” представници Савета месне заједнице, на челу с председником Ранком Јовановим, као и одборник из тог села у Скупштини града Зрењанина Данко Ђокић. Они су упознали градоначелника с неким од планираних активности, као и комуналним проблемима које би требало решавати у предстојећем периоду. Као приоритетни, наметнули су се санација сеоских улица, уређење словачког гробља, реновирање православне цркве, уређење одводних канала. 

 Градоначелник је још рекао да је и основна школа “Братство” у плану за замену котла за грејање, за шта ће у пет школа бити издвојено не мање од 40 милиона динара. У тој школи одвијаће се и такмичења у гимнастици и ритмичкој гимнастици, у оквиру програма 9. Спортске олимпијаде школске омладине Војводине.  

 Посету пољопривредном газдинству и винарији Хрубик, градоначелник је оценио као веома корисну, јер је с домаћинима разговарао о начину и могућностима да локална самоуправа помогне нашим виноградарима. 
– Чули смо неколико конструктивних предлога и очекујемо да, након разговора и с другим произвођачима, направимо неки модел, неку стратегију како да, кроз наредни буџет, предвидимо неке подстицаје за винаре и развој виноградарства у нашем граду – истакао је Симо Салапура

Извор: Град Зрењанин