„ДА РАТА НЕ БУДЕ“ – СКУЛПТУРЕ НОВАКА ЈОВОВИЋА У БДП

У просторијама Драмског студија Греда у Бачком Добром Пољу отворена је изложба скулптура врбаског уметника Новака Јововића. Јововић се љубитељима ликовне уметности у БДП представио са десетак радова у дрвету и камену. До сада је више пута самостално и колективно излагао своје радове у галеријама широм Србије, Босне и Херцеговине и Хрватске – у Пожаревцу, Сомбору, Кули, Новом Саду, Фочи, Јајцу, Бања Луци, Книну, Белом Манастиру и другим градовима.

„Веза између човека и природних материјала одавно је записана у колективном памћењу, стога уметници препозмајући различите ликовне потенцијале настале услед природних процеса, инкорпорирају исте у своја уметничка достигнућа. Такав уметник је и Новак Јововић. Уметничким генијем препознајући лепоту форме камених и дрвених облика насталих у природи, оплемењујући их занатском вештином и повремено комбинујући, Новак ствара попут Лазе Костића – ‘међу јавом и мед сном’. 

Скулптура настала у камену коју је аутор симболички назвао ‘Мати’, као носећа скулптура ове поставке, указује на то да се љубав може пронаћи и у камену – ‘Мати’ представља симбол љубави. Стога дакле, није случајно што ова изложбена поставка носи назив по Балашевићевом стиху ‘да рате не буде’. Она представља позив аутора да се љубављу супротставимо бесмислу и ужасима рата, пред којим нико не сме остати ‘срца каменога“, рекао је приликом отварања изложбе Мирко Самарџија, професор српског језика и књижевности.  

Фотографије Ласла Киша са отварања изложбе можете видети ОВДЕ.

Извор: Општина Врбас