ДА СЕ НИКАД НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ

Кикинђани од данас у галерији Културног центра могу да погледају изложбу фотографија „Српска деца у ратовима 1990 – 1999. године“. Поводом обележавања 24 године од почетка хрватске војно-полицијске операције „Олуја“, изложбу су приредили Музеј жртава геноцида, Удружење Српских ратних ветерана Кикинда и Културни центар. Историчар Стефан Радојковић, сарадник Музеја жртава геноцида, објаснио је да овом изложбом желе да скрену пажњу на децу која су страдала у овом и другим погромима:

– Често се заборавља да су и деца страдала у ратовима који су одрасли људи започели, водили и завршили. Подаци којима располажемо су важни, али сваки број је једна особа, било да је страдала од директно почињеног насиља или су морали да преживе “Олују”, а пре тога и “Бљесак”- казао је Радојковић. Председник Скупштине Српских ратних ветерана Кикинда, Владимир Радојчић, подсетио је да је током „Олује“ око 250.000 Срба протерано са својих огњишта:

– Многи од њих свој спас нашли су и у Кикинди и већина њих и данас живи овде. На основу података Комесаријата за избеглице око 1.200 људи тада је насељено на територију града Кикинде. Овом изложбом се сећамо тог периода и захваљујем се Музеју жртвама геноцида који нам је уступио ову изложбу- изјавио је Радојчић. Члан ГВ, Миодраг Булајић, члан ГВ, подвукао је да не смемо да окрећемо главу од српских жртава, патњи и страдања:

– Морамо да на посебан начин доживаљавамо све што се догодило у претходном периоду. „Олуја“ представља етничко чишћење и погром Срба – рекао је Булајић.

Извор: Град Кикинда