ДА СЕЋАЊА НА НЕВИНЕ ЖРТВЕ НИКАДА НЕ ИЗБЛЕДЕ

Полагањем венаца на спомен обележје у дворишту Курије, данас је обележана годишњица страдања 30 антифашиста. Њих су Немци стрељани 9. јануара 1942. године, на трећи дан православног Божића. Фашисти су у знак одмазде за три убијена немачка пољочувара у нашем атару, стрељали по 30 родољуба у Кикинди, Мокрину, Зрењанину, Новом Милошеву и Банатском Аранђелову. Комеморативном скупу присуствовали су званичници локалне самоуправе, представници СУБНОР-а, политичких странака, рођаци и поштоваоци НОП-а, али и кикиндски извиђачи. У име Градске управе венац је положио Младен Богдан, председник градске Скупштине, а сенима настрадалим родољуба поклонио се и Миливој Лињачки, начелник Севернобанатског округа:

-Кикинда је од оснивања увек била слободарски град, а грађани су се током већег дела историје борили за слободу. Слобода подразумева жртве, углавном невине жртве. Сведоци смо на овим спомен плочама да су то чланови породица бораца за слободу који у тој борби нису марили за своје животе. Морамо да се трудимо да сачувамо успомене на њих и оно за шта су се борили. То је поготово важно данас кад се од жртва покушавају направити злочинци. Жртве нас опомињу как би требало да се владамо у будућности- поручио је Богдан. Председник кикиндског СУБНОР-а, МИленко Бабић, подсетио је да су почетком 1942. године, фашисти у северном и средњем Банату побили 150 бораца, талаца и родољуба:

-Након што је 3. јануара у дворишту Курије, стрељано девет припадника НОП-а, злочин је поновљен 9. јануара. Трећег дана Божића, стрељан је 21 Кикинђанин и девет Мокринчана, чија су имена уклесана на овим плочама- рекао је, поред осталог, Бабић и подвукао да овај, али и остали злочини никада не смеју да се забораве, али ни да се понове.

Извор: Град Кикинда