„ДАН БЕЗ АУТОМОБИЛА“ У ОКВИРУ „НЕДЕЉЕ МОБИЛНОСТИ“

Последњи дан обележавања „Европске недеље мобилности“ одржава се  под слоганом „Дан без аутомобила“ и посвећен је смањењу штетних гасова који настају приликом коришћења возила за чије кретање су потребна фосилна горива.

„Дан без аутомобила“, поред тога што указује на потребу за смањењем штетних гасова, промовише превозна средства за чије кретање је потребна физичка активност човека, па се тако утиче повољно на здравље. Једно од таквих превозних средстава свакако је бицикл.

У обележавање „Дана без аутомобила“ укључио се и градоначелник Сомбора Антонио Ратковић, заједно са својим сарадницима. Како би промовисао важност употребе алтернативних средстава за превозно средство и њихову добробит за здравље, поред тога што су на посао дошли без аутомобила, градоначелник је данас са сарадницима одвозио и промотивну вожњу бициклом.

Бицикле које су користили овом приликом Град Сомбор обезбедио је у оквиру пројекта „Baja Sombor Greenways“ („Развој екотуристичких дестинација у Баја-Сомбор прекограничном региону развојем тематских зелених рута и туристичких производа“) – ИПА Мађарска-Србија. Пројекат има за циљ да оформи прекограничне зелене туристичке дестинације, тако да се осигура одржив туристички развој и да се подрже активности сарадње кроз културу, рекреацију, спорт и заштиту природе. Кроз овај пројекат изграђен је Кајак центар, набављена кајакашка опрема, изграђена су два бициклистичка одморишта и одржане различите активности у ова два града. У завршној етапи пројекта са циљем наставка развоја еколошког туризма у Граду Сомбору набављено је и 18 бицикла који су овом приликом промовисани и као урбано превозно средство.

Позивамо вас да и ви дате свој допринос „Дану без аутомобила“ тако што ћете користити алтернативне начине превоза.

Извор: Град Сомбор