„ДАН ДОБАВЉАЧА“ ДОПРИНОСИ ПОВЕЋАЊУ ПРОИЗВОДЊЕ И ИЗВОЗА У ПОЉОПРИВРЕДИ

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић отворио је данас други по реду „Дан добављача“ у сфери агробизниса и прехрамбене индустрије, који организује Развојна агенција АП Војводине уз подршку Покрајинске владе.

Циљ ове манифестације је да окупи мала и средња предузећа у агробизнису и повеже их са великим извозницима и трговинским ланцима, и на тај начин им омогући да уђу у ланац добављача.

„Произвођачима у сфери пољопривреде то омогућава континуиран пласман производа, а са друге стране великим трговинским ланцима и извозницима омогућава континуирано снабдевање производима, сировинама и репроматеријалом“, казао је потпредседник Милићевић.

Он је нагласио да се кроз ово умрежавање постижу два крупна ефекта – повећање извоза и свеукупно повећање производње у области пољопривреде.
„Развојна агенција Војводине је пронашла добар модел да направи спону између малих произвођача и великих извозника и трговинских ланаца“, нагласио је потпредседник Милићевић и додао да ће РАВ у наредних неколико месеци дати и анализу успешности састанака који су данас одржани .

Милићевић се осврнуо и на резултате спољнотрговинске размене у прва два месеца 2019. године, која је у Војводини достигла цифру од 1,9 милијарди евра, односно раст од преко 14 одсто.

„То говори о добрим трендовима у српској економији и да смо на добром путу“, казао је Милићевић и додао да је у расту бруто домаћег производа у Србији од 4,4 одсто, пољопривреда учествовала са трећином.

Према Милићевићевим речима добрим економским показатељима допринела је и Покрајинска влада кроз разне подстицаје и субвенције.

„Преко Развојне агенције Војводине ће близу милијарду динара бити пласирано директно у субвенције, што у нова радна места, што у набавку нове опреме. То значи више од 2000 отворених нових радних места, односно да је на тај начин индуковано око 50 милиона евра инвестиција у самим компанијама“, истакао је Милићевић.

Директор Развојне агенције Војводине Никола Жежељ је нагласио да се број учесника на „Дану добављача“ континуирано повећава, те да је данас за преко 130 компанија организовано више од 600 састанака.

Манифестацији „Дан добављача“ присуствовали су и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић.