DAN OSLOBOĐENJA ZRENJANINA : “RUSIJA I SRBIJA NA ISTOJ STRANI U ODBRANI ISTORIJSKE ISTINE“

Polaganjem venaca na spomen-obeležja na Bagljašu i na spomenik Žarku Zrenjaninu i evociranjem sećanja na taj period naše istorije, danas je u Zrenjaninu obeležena 74. godišnjica od oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu. Drugog oktobra 1944. godine, jedinice Drugog ukrajinskog fronta Crvene armije i banatski partizanski odredi iz sastava Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije u višednevnim borbama oslobodili su teritoriju srednjeg Banata od nemačkog okupatora i fašizma, što je prethodilo završnim vojnim operacijama za oslobođenje Beograda. U tim borbama poginulo je i 220 sovjetskih vojnika, koji su sahranjeni u zajedničkoj kosturnici u spomen-parku na Bagljašu.

Obeležavanju ovog datuma prisustvovao je i prvi sekretar ambasade Ruske Federacije u Srbiji Aleksej Žukov, za kog je gradonačelnik Čedomir Janjić sa saradnicima priredio prijem u Gradskoj kući, a prijemu su prisustvovali i predstavnici zrenjaninskog garnizona Vojske Srbije i čelnici gradskog odbora Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata  SUBNOR.

Aleksej Žukov je istakao da su “Rusija i Srbija na istoj strani u odbrani istorijske istine”

“Naša sveta dužnost je da sačuvamo svetlo sećanje na očeve i dedove koji su pobedili fašizam, i da nastavimo njihovo delo. Ne smemo dozvoliti da neko drugi prisvoji njihove podvige, ne smemo dozvoliti obnovu fašizma, ni prekrajanje istorije koje vodi ka tome da se fašisti i njihovi saradnici proslavljaju, a borci protiv fašizma počinju da se nazivaju zločincima. Izražavamo iskrenu zahvalnost srpskim prijateljima za brižan odnos prema grobovima sovjetskih vojnika oslobodilaca. Neka je večna slava herojima”, poručio je prvi sekretar ambasade Ruske Federacije.  

Na spomen-obeležje borcima Crvene armije na Bagljašu vence su položili prvi sekretar ambasade RF, čelnici Grada Zrenjanina, Komanda garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu i Gradskog odbora SUBNOR Zrenjanin. U ime Grada Zrenjanina venac su položili gradonačelnik Čedomir Janjić, pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura i zamenica predsednika Skupštine grada Ljuba Travica. Predstavnici Grada Zrenjanina i gradskog odbora SUBNOR Zrenjanin položili su cveće i na spomenik narodnom heroju Sonji Marinković i streljanim rodoljubima. Nakon polaganja venaca, prisutnima se obratio istoričar Slobodan Milin, osvrćući se na period ratnih zbivanja i ukazujući na značaj i doprinos Crvene armije oslobađanju grada 1944. godine.

Obraćajući se prisutnima kod spomenika Žarku Zrenjaninu, zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac rekao je da danas slavimo slobodu, za koju se tokom Drugog svetskog rata ginulo i u gradu i u našim selima. Podsetio je na zločine okupatora, pogrom Jevreja avgusta 1941. godine, “Krvavi januar” 1942. godine, istakavši da svi ti zločini nisu mogli da uguše ideale slobode i težnje da se bude svoj, na svome, da se samostalno i nezavisno odlučuje o svojoj sudbini, da se nikad ne pristane na nacizam, na zlo, na tamničenje, na mrak. 

Zahvalio se na prisustvu visokom predstavniku ambasade Ruske Federacije, podsećajući da su pripadnici ruskog naroda sa nama svakog 9. maja, Dana pobede, i svakog 2. oktobra, dana oslobođenja od fašizma. 

“I to dokazuje tu vezu između ruskog i srpskog naroda, kada je bila borba bili smo zajedno u bitkama i rovovima, danas se prisećamo svega što se desilo, s jasnim ciljem da se nikada više ne ponovi. Danas je Srbija država koja brani svoj narod i svoju teritoriju i to se pokazalo i prethodnih dana, kada smo bili izloženi provokacijama i bili spremni da odreagujemo. I danas je naš predsednik na prijemu kod predsednika Rusije i to pokazuje te veze  između Srbije i Rusije”, istakao je Santovac nakon ceremonije obeležavanja dana oslobođenja u Drugom svetskom ratu.  

Vence na spomenik Žarku Zrenjaninu položili su predstavnici Grada Zrenjanina – zamenik gradonačelnika Saša Santovac, predsednik Skupštine grada Oliver Mitrović i zamenica sekretara Skupštine grada Svetlana Grujić, predstavnici Srednjebanatskog okruga, Vojske Srbije – Komande garnizona Zrenjanin, gradskog odbora SUBNOR i Srpske napredne stranke. Venac je položio i prvi sekretar ambasade RF, a prisustvovali su predstavnici javnih ustanova, udruženja, učenici Zrenjaninske gimnazije i građani Zrenjanina. Na početku svečanosti himnu Republike Srbije otpevale su članice hora “Žene mironosice”. 

Izvor: Grad Zrenjanin