ДАН ОТВОРЕНИХ ВРАТА ЗА МЛАДЕ ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомир Божић састао се данас са представницима Српског удружења младих пољопривредника Миланом Борићем и  Александром Миловановићем.

Тема састанка била је помоћ младим пољопривредницима.

Божић је овом приликом истакао да је за пољопривреду на овим просторима, као и за ресорни секретаријат, посебно важна сарадња и стална комуникација са пољопривредницима, а нарочито са удружењима младих пољопривредника како би се кроз континуирани дијалог лакше савладали специфични изазови у овој области.  Он је додао да очекује да ће средства по планираним конкурсима бити подстицај за још већу пољопривредну производњу.

„Планирамо да до краја године у сарадњи са Српским удружењем младих пољопривредника организујемо онлајн Дан отворених врата Секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, где ћемо у оквиру предложених тема имати могућност да представимо програме и планиране конкурсе младим пољопривредницима. Онлајн Дан отворених врата осмишљен је тако да, поред комуникације у вези са програмом подршке младима, буде речи и о увођењу иновација у пољопривредни сектор на овом подручју. Млади ће на тај начин моћи да добију одговоре  од релевантних представника Секретаријата, па и самог секретара, као и да покрену одређене иницијативе, које су, наравно, позитивне за ову област“, рекао је Божић.  

Милан Борић и Александар Миловановић истакли су да је главни циљ Српског удружења младих пољопривредника подмлађивање тог сектора и увођење иновација, као и помоћ младима да дођу до извора финансирања како би лакше савладали све изазове.  У оквиру данашњих разговора представници овог удружења предложили су низ мера које се односе на младе, и подржали одржавање онлајн Дана отворених врата, у чијој ће организацији бити партнери.    

„Представили смо наше функционисање, и изнели одређене иницијативе у циљу унапређења пољопривреде. Српско удружење младих пољопривредника (СУМП) основано је како би, између осталог, помогло младима у руралним подручјима да кроз едукацију, удруживање и бољу информисаност о мерама аграрне политике и могућностима финансирања из домаћих и европских извора, допринесу напретку пољопривреде и квалитетнијем животу оних који се њоме баве. Европска асоцијација којој је СУМП приступио веома је утицајна и репрезентативни је представник младих из руралних европских подручја у Бриселу. Нашим чланством остварили смо могућност организоване сарадње и размене искустава са удружењима из Европске уније. Жеља нам је да њихове најбоље примере из праксе применимо у Србији“, рекао је Милан Борић, председник СУМП.