ДАН ПЕШАЧЕЊА 2020.

Планинарски клуб „Борковац“ Рума учествоваће у националној акцији и кампањи Планинарског савеза Србије „Дан пешачења“, који се одржава 12. септембра 2020. године под слоганом „СРБИЈА ХОДА – ЗА КОРАК БЛИЖЕ ЗДРАВЉУ!“

Национална акција и кампања “Дан пешачења” представља централну овогодишњу акцију у коју ће бити укључено више од 100 клубова и организација Планинарског савеза Србије, која ће се одвијати паралелно готово у целој Србији.

Прошлогодишња акција је окупила око 17.200 људи у 62 градa и општина који су са својим планинарима поделили радост пешачења и активног боравка у природи, а акција у Руми окупила је преко 300 заинтересованих суграђана. Овогодишња акција је антипандемијског карактера, са циљем промоције здравог начина живота кроз пешачење и активности везане за природу, као најбоље превентиве. „Дан пешачења“ је забаван и једноставан начин активног и здравог живота који утиче на психофизичко здравље и  имунитет.

Због специфичности узрокованих пандемијом, овогодишњи „Дан пешачења“ ће бити реализован на специфичан начин: уместо масовног окупљања и поласка на пешачење, планинарски клубови позивају своје суграђане да сами себи одреде стазе за пешачење у својим местима и околини. На овај начин ће бити испоштована правила социјалног дистанцирања, а чланови локалних клубова и Планинарског савеза Србије ће на стазама бити присутни као логистичка подршка.

Овим путем планинарски клуб „Борковац“ позива грађане Руме да се 12. септембра покрену и ходају. Током тог дана, на почетку трим стазе у излетишту Борковац ће у периоду од 10 до 13 часова дежурати чланови клуба, од којих ће сви заинтересовани моћи да добију више информација о „Дану пешачења“, као и о пешачењу и планинарству уопште.

Небитно да ли ћете препешачити 100 метара или неку дужу стазу, жеља Планинарског савеза Србије је да се пешачење претвори у стварно добру навику која има огроман значај за физичко и ментално здравље наших суграђана, а посебно у борби за јачање имунитета!

Извор: Општина Рума