„ДАН ПОЉА КУКУРУЗА И СУНЦОКРЕТА“ КОД ВРШЦА

На огледним пољима Пољопривредне стручне службе Агрозавод Вршац, , код села Загајица, јуче је одржан традиционални „Дан поља кукуруза и сунцокрета“ којем су присуствовали бројни пољопривредни произвођачи и представници семенских и хемијских кућа из области аграра.

Дани поља били су прилика да се пољопривредници упознају са новим технологијама у области производње сунцокрета и кукуруза. У огледу је преко 40 хибрида кукуруза и 30 хибрида сунцокрета готово свих семенских кућа које су присутне на тлу Србије.

Ово је прилика да пољопривредници виде нову генетику, нове хибриде, нове ствари које су на тржишту, да се определе за наредну годину јер видимо да сваки хyбрид има свој рок, 5 до 6 година, истиче Еуген Баба, саветодавац ПСС „Агрозавод“.

Представници два института, из Земун Поља и Новог Сада задовољни су приносима и тиме како су се њихови хибриди показали.

Што се тиче соје и кукуруза, очекујемо добре приносе. Година је одрадила своје, а сортимент који смо ми понудили сматрамо да је адекватан јер даје могућности производјачима да за своје подручје изаберу прави хибрид, каже Жељко Михајловић из Института за кукуруз Земун Поље.

Имамо јако добре приносе. Доста производјача је прихватило домаћу генетику која је примеренија нашем подручју тако да могу успешно да производе кукуруз и тамо где је то практично немогуће због сирка за који смо пронашли решење, додаје Љубомир Тодић из Института за ратарство и повртарство Нови Сад.

И производјачи су задовољни овогодишњим родом.

Берба кукуруза је кренула ових дана, прво у клипу, а данас ћемо почети и са круњењем кукуруза са њива јер је он из групе 400 тако да ће влага бити 15 до 16 за 5 до 6 дана. Кукуруза очекујемо око 7,5 до 8 тона по хектару, код сунцокрета је то било 2.800 по хектару, каже Никола Мунћан, производјач из Влајковца.

Добар род не прати и добра цена. Цена сунцокрета је мала, а семе и репроматеријал скупи, кажу производјачи и надају се да ће бити бар 40 динара. Код кукуруза било би добро, кажу, да буде бар 20 динара.

Извор: РТВ