ДАН ПОЉА СТРНИХ ЖИТА И ХЕРБИЦИДНИХ ОГЛЕДА У КУКУРУЗУ И СУНЦОКРЕТУ

Пољопривредна стручна служба Кикинда организовала је Дан поља стрних жита и хербицидних огледа у кукурузу и сунцокрету. На традиционалној аграрној манифестацији у нашем граду истакнуто је да би жетва јечма требало да почне ових дана, док се за десетак дана очекују и први откоси пшенице. У зависности од локалитета, ратари могу да очекују приносе изнад просека. Догађају су присуствовали и Никола Лукач, градоначелник Кикинде и Љубан Средић, члан Градског већа задужен за пољопривреду и месне заједнице.

“Велики број посетилаца на манифестацији доказ је квалитетног рада Пољопривреднe стручне службе Кикинда која на врхунском нивоу води рачуна о аграру у нашем граду. Град Кикинда издваја значајна средства за помоћ пољопривредницима, тако да је за ову годину обезбеђено 15 милона динара за 20 конкурса. Поред тога, могу да се очекују реконструкције атарских путева, као и уређења каналске мреже, како би помогли нашим земљорадницима“, рекао је градоначелник.

Била је ово још једна добра прилика да пољопривредници, заједно са стручњацима и представницима компанија размене искуства и мишљења и сагледају сезону:

“На основу података, од октобра је на подручју града пало око 450 литара кише по квадратном метру, што значи да смо у односу на вишегодишњи просек око 40 литара у плусу што се тиче воденoг талога. Део ближе Банатској Тополи, Галаду и Башаиду добио је око 150 литара више од просека. Велике количине падавина довеле су до полегања пшенице на око 30 одсто површина и на тим парцелама се очекује лошији квалитет зрна и мањи принос“, објаснио је Зоран Симић, агроном у Пољопривредној стручној служби Кикинда.

Сви посетиоци имали су прилику да погледају 81 сорту јечма, пшенице, тритикалеа и ражи. Такође је представљено 14 нових сорти хлебног зрна:

“Година је доста кишна, у односу на претходне сезоне, тако да пољопривредници имају прилику да виде која сорта је најбоље прошла на нашим огледима, односно колико су отпорне на болести, полегања и генерално који сортимент је најбољи за наш терен“, надовезао се Младен Ђуран, директор Пољопривредне стручне службе Кикинда.
 Извор: Град Кикинда