ДАН ПОЉА СТРНИХ ЖИТА, КРМНОГ БИЉА И УЉАНЕ РЕПИЦЕ

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић, на огледним парцелама Института за ратарство и повртарство на Римским шанчевима код Новог Сада, отворио је данас манифестацију Дан поља стрних жита, крмног биља и уљане репице.

Указавши на значај Института, који ове године обележава осам деценија постојања, и који је до сада створио 1000 сорти, Радојевић је истакао да је НС Семе јединствен домаћи аграрни бренд.

Истичући чињеницу, да је Институт за ратарство и повртарство проглашен за институт од националног значаја, ресорни секретар је навео да то указује да је ова институција препозната, не само у односу на државне органе, већ и на међународном нивоу, те да је то додатни подстрек за њен рад.

Радојевић је рекао и да Покрајински секретаријат за пољопривреду и Институт за ратарство и повртарство остварују значајну сарадњу.

„Наша сарадња се конкретно огледа у заједничком учешћу у ИПА пројекту прекограничне сарадње Србија – Мађарска, где су Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство и Институт за ратарство и повртарство партнери у креирању пројекта „AGRINNO“. Вредност овог пројекта је 325 хиљада евра, а основна идеје је реализација демо стакленика са савременим мерним инструментима. Они ће бити смештени на Институту, али и на још три локације широм Војводине- средњим пољопривредним школама у Футогу, Руми и Вршцу.

Намера је, како је Радојевић навео, да стакленици послуже у едукацији младих пољопривредника у нашој покрајини.

Изнео је да у овом пројекту, где је Секретаријат водећи партнер, поред Института, партнере чине и Фонд за европске послове, као и Чонградска жупанија из Мађарске. Пројекат је већ започео реализацијом 1. априла и биће завршен у новембру ове године, и тим поводом Радојевић је најавио и отварајућу конференцију, чији ће домаћин бити ресорни секретаријат почетком јула месеца.

У циљу остваривања квалитетнијег рода и приноса, Радојевић је овом приликом, посебно апеловао на пољопривредне произвођаче да сарађују са стручњацима са Института за ратарство и повртарство и Пољопривредног факултета, као и са пољопривредним стручним саветодавним службама и уваже добијене препоруке. Он је изнео и прогнозу да ће овогодишњи резултати приноса стрних жита бити бољи од претходне године, и да се добри приноси очекују и када је реч о осталим пољопривредним културама.

Директор Института за ратарство и повртарство др Јан Туран се осврнуо на успехе ове научне институције и истакао да је ова манифестација уједно показатељ, да рад који је уложен до сада, заиста, уме да доведе до одличних резултата.