ДАН ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ – ПОЧАСТ ПУКОВНИКУ РИСТИЋУ И ОСЛОБОДИОЦИМА ГРАДА

Дан примирја у Првом светском рату, 11. новембар, обележен је данас у Зрењанину полагањем венаца на спомен-плочу пуковнику Драгутину Ристићу – Бригадиру и ослободиоцима града у Првом светском рату у холу Градске куће. Цвеће на спомен-плочу Бригадиру Ристићу, команданту пешадијске бригаде Гвозденог пука “Књаз Михаило”, војне јединице која је ослободила тадашњи Велики Бечкерек, су положиле делегације Града Зрењанина, Средњобанатског управног округа и Команде Банатске бригаде и Гарнизона Војске Србије у Зрењанину. У име Града Зрењанина венац су положили начелница Градске управе Јасмина Малинић, заменик председника Скупштине града Оливер Митровић и члан Градског већа Драган Гуџев.

Дан примирја у Првом светском рату обележава се у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када су у француском граду Компијену силе Антанте потписале примирје са Немачком, чиме су окончана ратна дејства на западном фронту. Силама Антанте – Француској, Уједињеном Краљевству и Русији – као савезничка сила прикључила се Краљевина Србија и дала изузетан допринос укупној победи у Првом светску рату и сламању Аустроугарске монархије.

 Иако су учеснице рата ставиле потпис на документ о примирју, Први светски рат је на нашим просторима, конкретно у Великом Бечкереку, потрајао још неколико дана, све до 17. новембра, када је у град ушла српска војска и када је и формално власт прешла у руке Српског народног одбора. И овај значајан датум у историји града биће достојно обележен наредног уторка.  

Од 2012. године Дан примирја се у Републици Србији обележава као државни празник и на 102. годишњицу од окончања Великог рата, ове године у специфичним условима ограничења већих окупљања, широм земље одаје се пошта личностима из тог периода наше историје и полажу венци на спомен-обележја посвећена Првом светском рату. 

Тим поводом, начелница Средњобанатског управног округа Снежана Вучуревић рекла је да период Првог светског рата спада међу најтеже, али и најславније периоде у историји српског народа, и да морамо бити поносни на улогу Србије у том рату, њену припадност савезницима и огромне жртве које је поднела.
– Наша је обавеза и дужност да то памтимо, да не заборављамо да одамо почаст свима чији су животи уткани у слободу коју данас имамо, у којој живимо и градимо будућност. Србија је данас земља која напредује, развија се и гради сигуран пут у бољу будућност – поручила је начелница Вучуревић, која је данас, испред делегације Средњобанатског округа, положила венац на спомен-плочу посвећену Бригадиру Ристићу и ослободиоцима града 1918. године. 

Извор: Град Зрењанин