ДАН РУМУНСКЕ ДРЖАВНОСТИ ОБЕЛЕЖЕН У СЕЛЕУШУ

У организацији Епархије „Дакија феликс“ Румунске православне цркве и Генералног конзулата Румуније у Вршцу, у православној румунској цркви у Селеушу, у четвртак 29. новембра 2018. године, свечаном литургијом обележен је празник Републике Румуније.

Духовну свечаност служило је осам свештеника из Баната, а домаћин је био свештеник Кристиан Бабуц из Вршца, који иначе служи литургије у овој селеушкој цркви. Својим присуством догађај су увеличали и конзул Републике Румуније у Вршцу Дан Константинеску, начелница Јужнобанатског управног округа Данијела Лончар, председник општине Алибунар Душан Дакић, директорка ЈКП Универзала Зорана Братић, директорка Дома здравља др Динка Кожокар, директорка Центра за културу општине Алибунар Оливера Цицовић, директорка Основне школе „Братство и јединство“ Алибунар Оливера Дадић, председник Месне заједнице Селеуш Младен Ћурувија и многи други.

Овом приликом обележено је сећање на уједињење Румуније које се догодило 1918. године, када су се Бесарабија и Буковина припојиле румунској територији, а Трансилванија и Румунска кнежевина ујединиле. Тим поводом, 01. децембра Румунија прославља Дан своје државности, док 30. новембра румунска црква слави Светог апостола Андреја, заштитника свих Румуна у дијаспори.

Извор: Општина Алибунар