ДАН ВОЋАРА НА НОВОСАДСКОМ САЈМУ

На Новосадском сајму у организацији Привредне коморе Војводине, Новосадском сајма, Министарства за пољопривреду, Покрајинског секретаријата за пољопривреду и Пољопривредног факултета у Новом Саду организован је Дан воћара.

Проф. др Недељко Тица , декан Пољопривредног факултета у Новом Саду истакао је да је Дан воћара изузетно важан јер је реч о сусрету важном како за произвођаче тако и за представнике институција да се још једном резимира стање када је у питању воћарска производња. Ове године изостаје род појединих воћних врста због мразева , а са друге стране очекује се просечан род других воћних врста истакао је Тица и додао да се код појединих врста очекују натпросечне цене. Поручио  бих свим произвођачима да искористе повољну околност а то је да постоје значајна кредитна средства од стране банака, фондова на нивоу покрајине и републике.

Слободан Цветковић, директор Новосадског сајма истакао је да је важно што овај други по реду Дан воћара улази у редован програм на Међународном пољопривредном сајму- желимо да постане традиционалан дан као што сточарсво има свој дан а то је четвртак. Надамо се да ћемо на основу овог дана у будуће направити и специјализоване манифестације за друге области.

Чедомир Божић, покрајински секретар за пољопривреду истакао је да секретаријат за пољопривреду има низ конкурсних линија које су намењене за пољопривредна газдинства и позвао је све заинтересоване да се пријаве на конкурсе истичући да је секретаријат за пољопривреду партнер пољопривредницима и да се само заједничким радом може побољшати пољопривредни амбијент.

Александар Богићевић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде истакао је да је сајам један од скупова где су се скупили сви релевантни чиниоци који могу да утичу на развој воћарства. .Ми у министарству имамо програме за воћарство, један је завршен у мају, а са да се очекује ранг листа , желимо да наставимо са сличним програмима и у наредним годинама. Оно што недостаје јесу прерадни капацитети, и то ми видимо обилазећи Србију. 

Велимир Станојевић, државни секретар у у министарству пољопривреде истакао је да је воћарство грана пољопривреде која је у Србији протеклих година доживела експанзију. Ове године су јагодичасте врсте воћа, пре свега малина , купина и боровница имале добре приносе и цену. Оно што орхрабрује јесте чињеница да је јабука извозни артикал број један  и д анаши произвођачи иду ка високим технологијама гајења. Министратво пољопривреде има читав низ концепта подстицаја и отворен произвођачима. Са пољопривредним фукултетима у Новом Саду и Земуну  и Институтом за воћарство у Чачку министраство ради на стратешком документу- Реализација воћарске производње у Србији.

Бошко Вучуревић, председник Привредне коморе Војводине истакао је да је за Привредну комору било важно да преко Удружења пољопривреде иницира организацију управо оваквог скупа . Не треба трошити речи истичући значај пољопривреде у структури привредних активности Војводине и Србије. Последњих година сведоци смо и све већег значаја које воћарство има за пољопривреду наше земље и наше покрајине. Податак који на то најбоље указује је да је у првих седам месеци текуће године Србија реализовала извоз од преко 280 000 тона воћа и тиме остварила извоз од 405 милиона евра . Извоз воћа у укупном аграрном извозу Србије износи 17, 2 %.

На дану Воћара организовани су панели – Финансирање пољопривреде, Савремени трендови у воћарству као и Стандарди и могућност пласмана воћа на домаћем тржишту.