ДАН ВОЈСКЕ СРБИЈЕ ОБЕЛЕЖЕН У ЗРЕЊАНИНСКОМ ГАРНИЗОНУ – ВЕНЦИ У ЗНАК СЕЋАЊА НА СВЕ ПОГИНУЛЕ У РАТОВИМА

У касарни зрењанинског гарнизона, Команди за развој банатске бригаде, данас је одржана свечаност поводом Дана Војске Србије, 23. априла. Положени су венци на спомен-бисту народног хероја Светозара Марковића – Тозе, чије име касарна носи, одржан је краћи културно-уметнички програм, као и пријем за представнике делегација које су се окупиле поводом овог дана. 

Венце на спомен-бисту у кругу касарне положили су представници Команде гарнизона Зрењанин, Града Зрењанина, Средњобанатског управног округа, Организације резервних војних старешина и Удружења војних пензионера. У име Града Зрењанина то су учинили градоначелник Симо Салапура,  заменик градоначелника Саша Сантовац и помоћница градоначелника Снежана Вучуревић. 

 Делегацију Команде гарнизона Зрењанин је командант, пуковник Александар Дедић. У име Средњобанатског управног округа венац је положио начелник Предраг Рађеновић, делегацију ОРВС предводила је Тања Дуловић, а Удружења војних пензионера Радован Јазић. Венци су положени у знак сећања на све погинуле војнике у отаџбинским ратовима, које је Србија водила. 

Химну Републике Србије извела је Василија Зорић, ученица 3. разреда средње Музичке школе “Јосиф Маринковић”, у класи професорке Ане Алексић Шајрер. Песму “Моја отаџбина” рецитовала је Маја Обрадовић, а песму “На Газиместану” Матеа Балани, обе ученице 6. разреда Основне школе “Серво Михаљ” из Мужље. Ученици музичке школе наступили су и у краћем музичком програму – Вук Симић, ученик четвртог разреда и Владимир Алексић, ученик другог разреда, обојица у класи професора Бранислава Гагића, извели су композиције на тромбону.   

Дан Војске Србије установљен је у знак сећања на 23. април 1815. године, када је у Такову донета одлука о почетку Другог српског устанка за ослобођење од турске власти. Тај историјски догађај сматра се постављањем темеља за стварање српске државе, односно српске војске. Он је, употребом постојећих војних ефектива и организације војске, довео до коначног ослобођења и признавања модерне Србије, као државе са пуним ингеренцијама и међународно-правним субјективитетом на Берлинском конгресу 1878. године.

Извор: Град Зрењанин