DAN ZRENJANINSKOG GARNIZONA VOJSKE SRBIJE – OTVORENE KAPIJE KASARNE ZA MATURANTE

Praznik grada Zrenjanina, 17. novembar, obeležava se i kao Dan Komande za razvoj banatske brigade, odnosno zrenjaninskog garnizona Vojske Srbije. Tim povodom, danas je u kasarni “NH Svetozar Marković Toza” organizovan “Dan otvorenih vrata” za sve učenike završnih razreda srednjih škola u Zrenjaninu, uz prigodna obraćanja i tehničko-taktički zbor, prikaz naoružanja i opreme Vojske Srbije, jedinice Civilne zaštite, Vatrogasno-spasilačke jedinice i organizacije Crvenog krsta. 

Prisutne maturante, koji su se u krugu kasarne okupili u velikom broju zajedno sa svojim profesorima i direktorima, pozdravio je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, koji je prisustvovao svečanosti zajedno sa svojim saradnicima, pomoćnikom Simom Salapurom i sekretarom Skupštine grada Milanom Mrkšićem. Gradonačelnik je čestitao pripadnicima Komande za razvoj banatske brigade njihov dan, a maturantima poželeo da u društvu vojnika provedu prijatan dan. 

– Sjajnu sliku šaljemo danas iz našeg garnizona i pre svega ukazujemo na otvorenost Vojske Srbije prema našim građanima i na značaj njenog prisustva u našem gradu. Naši maturanti se toga ne sećaju, ali u jednom periodu u Zrenjaninu nije bila stacionirana vojska i ta praznina se osećala u celom gradu. Od pre pet godina ova kasarna je ponovo u funkciji, vojnici su ponovo sa svojim narodom i ja moram da istaknem izuzetno dobru saradnju između Grada Zrenjanina i Komande za razvoj banatske brigade. Zajedno obeležavamo sve značajne datume iz naše istorije, i tako će biti i ovog 17. novembra, kada slavimo dan oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu, jedan od najvažnijih datuma iz naše prošlosti – rekao je gradonačelnik Janjić. 

 On je maturantima poželeo uspešan završetak školovanja i najavio ponovni susret na proleće, na maturskoj proslavi na gradskom trgu.

Prisutne je pozdravio i komandant Komande za razvoj banatske brigade i zrenjaninskog garnizona Vojske Srbije potpukovnik Aleksandar Dedić. Učenici su potom s pažnjom obišli tehničko-taktički zbor, upoznali se s naoružanjem i opremom koju koriste pripadnici Vojske Srbije, a imali su i priliku da se upoznaju s mogućnostima dobrovoljnog služenja vojnog roka i službe u Vojsci Srbije. 

Izvor: Grad Zrenjanin