ДАНАС ЈЕ 06. ОКТОБАР – СВЕТСКИ ДАН ЦЕРЕБРАЛНЕ ПАРАЛИЗЕ

Удружење „Мултиарт“ упутило је данас јавности поруку поводом 06. октобра – Светског дана церебралне парализе.

„Данас је 06. октобар – Светски дан церебралне парализе. Овај дана обележава се с циљем осигуравања пуних права, приступа и могућности за све особе с церебралном парализом. Особе с церебралном парализом често су ‘невидљиве’ у друштву и искључене из заједнице.
Церебрална парализа је комплексан инвалидитет који тражи интердисциплинарни приступ. Реч је о стању насталом услед оштећења мозга до којег може доћи за време трудноће, за време или непосредно након рођења. Оштећења се, зависно о јачини, манифестују кроз слабије или јаче изражене тешкоће при кретању и држању. Церебрална парализа погађа једно или двоје на 1.000 деце, али је вероватноћа 10 пута већа код незреле новорођенчади и код врло мале дојенчади. Важно је што раније укључити дете и родитеље у поступке ране интервенције примењујући одређену рехабилитациону методу како би се побољшале шансе за што бољи развојни исход детета.
Особе с церебралном парализом често су ‘невидљиве’ у друштву и искључене из заједнице. Као и код Аутизма, Дауновог синдрома и осталих развојних тешкоћа и инвалидитета, Удружење ‘Мултиарт’ и Facebook група ‘Возачи великог срца Србија’ труде се да анимирају окружење, ужу и ширу заједницу, развијају свест, а детињство дечици учине потпунијим и срећнијим“, наводи се у саопштењу.
Иначе, процењује се да у свету живи 17 милиона људи са церебралном парализом.

Извор: Општина Врбас