ДАНАС ЈЕ ДАН ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ – ЈЕДАН ОД ТРИ ВАЖНА ДАТУМА ИЗ 1918. ГОДИНЕ КОЈЕ ГРАД ЗРЕЊАНИН ОБЕЛЕЖАВА У ОВОМ ПЕРИОДУ

Церемонијом полагања венаца на спомен-плочу посвећену пуковнику Драгутину Ристићу – “Бригадиру”, команданту пешадијске бригаде Гвозденог пука “Књаз Михаило”, војне јединице која је ослободила тадашњи Велики Бечкерек и ослободиоцима града у Првом светском рату, Град Зрењанин данас је обележио 11. новембар, Дан примирја у Првом светском рату.

 Церемонији су присуствовали представници Града Зрењанина, Банатске бригаде Војске Србије, као и Средњобанатског управног округа. У име Града Зрењанина, венац су положили градоначелник Симо Салапура, заменик градоначелника Саша Сантовац и начелник Градске управе Ненад Домјесков. Делегацију Средњобанатског округа предводио је саветник за правне послове Горан Јовановић, а Банатске бригаде Војске Србије у Зрењанину командант, пуковник Александар Дедић.

Данашњи празник један је од три међусобно повезана значајна датума током којих се у нашем граду, последњег дана октобра и у новембру, евоцирају сећања на догађаје из Првог светског рата и њихове актере, о чему је говорио градоначелник Симо Салапура.

“Сви ови датуми тичу се окончања Првог светског рата и ослобађања нашег града, 31. октобра обележили смо дан оснивања Првог српског народног одбора, а тај догађај из 1918. године претходио је дану ослобођења града, 17. новембра. Између њих, обележавамо данашњи Дан примирја и Град Зрењанин, као и сваке године, ове важне празнике у својој историји обележава на достојан начин. Одајемо почаст нашим херојима, нашим ослободиоцима, организујемо различите културно-уметничке програме и тако ће бити и наредног четвртка, на 104. годишњицу од ослобођења у Првом светском рату – рекао је градоначелник и позвао суграђане да 17. новембра, на дан ослобођења, који се обележава и као Празник града Зрењанина, посете манифестације које град организује.  

 “Позивам све суграђане да заједно обележимо Празник града, ради чувања славне српске историје нашег града, успомена на наше јунаке и неговања културе сећања на Први светски рат”, поручио је градоначелник након данашње церемоније у Градској кући.  

Наредног четвртка, уз одавање почасти херојима Првог светског рата и полагање венаца на сва спомен-обележја из тог периода, централна свечаност одржаће се испред споменика краљу Петру Првом ослободиоцу. Промовисаће се и књига “Записници Српског народног одбора у Великом Бечкереку 1918”, а у Културном центру Зрењанина у вечерњем термину ће бити одржана позоришна представа “Славне српске војводе”. Уочи празника, у среду увече, у Народном музеју ће бити приказан документарни филм “Поход бригадира Ристића”. 

 Наши суграђани имаће тако прилику да се детаљније упознају са значајним догађајима и људима из тог славног периода наше историје, али и присуствују лепим културним дешавањима, које Град Зрењанин овом приликом организује. Улаз на све догађаје је слободан.

Данашњи државни празник, Дан примирја у Првом светском рату обележава се у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када су у француском граду Компијену силе Антанте потписале примирје са Немачком, чиме су окончана ратна дејства на западном фронту. Силама Антанте – Француској, Уједињеном Краљевству и Русији – као савезничка сила прикључила се Краљевина Србија и дала изузетан допринос укупној победи у Првом светску рату и сламању Аустроугарске монархије.

 Иако су учеснице рата ставиле потпис на документ о примирју, Први светски рат је на нашим просторима, конкретно у Великом Бечкереку, потрајао још неколико дана, све до 17. новембра, када је у град ушла српска војска и када је и формално власт предата Српском народном одбору. 

Извор: Град Зрењанин