ДАНАС ЈЕ ПРАЗНИК ПРЕПОДОБНЕ МЕЛАНИЈЕ РИМЉАНКЕ, СЛАВА ПРВОГ ЖЕНСКОГ МАНАСТИРА У БАНАТУ, У ЗРЕЊАНИНУ – ЛИТУРГИЈУ СЛУЖИО ЕПИСКОП БАНАТСКИ НИКАНОР

Српска православна црква и њени верници данас славе празник посвећен Преподобној Меланији Римљанки, хришћанској светитељки из 5. века која је живела у Риму. Важи за заштитницу жена и девојака, а њеном имену посвећен је први женски манастир у Епархији банатској, у граду Зрењанину, на ободу насеља “Шумице”.  

 Манастир Свете Преподобне Меланије Римљанке основао је Епископ банатски др Георгије Летић 1935. године, а прва управитељица манастира била је монахиња Петронија Савић, рођена сестра научника др Васе Савића. На челу манастира данас је игуманија Марија. 

Празник Преподобне Меланије Римљанке обележен је данас у зрењанинском мнастиру, а Свету литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ банатски Никанор, уз присуство више свештеника СПЦ Епархије банатске. Дочеку епископа је у порти манастира присуствовало више верника, а литургији је присуствовао и председник Скупштине града Зрењанина Чедомир Јањић.

 Манастир Свете Преподобне Меланије Римљанке данас, својим изгледом и духовном улогом, даје вредан допринос верском животу града и саборности његових становника. Архитектура манастира подржава византијски стил. На јужном делу старог конака из 1935. године, подигнут је 1990. године нов манастирски конак у моравском стилу. Иконостас је радио вршачки сликар Светислав Вуковић 1937. године. 

На Богородичином трону налази се икона “Богородице Арапске са Христом” непознатог сликара, а у олтару икона “Распеће Христово”, сликано на платну у лазурама. У капелици на “Водицама” је икона “Богородице са Христом” и икона Светог Николе из 1899. године. На Часној трпези у олтару чува се старо престоно Јеванђеље из 1663. године и бакротиск грчког „Антимиса“, начињен у Бечу 1772. године.

 На манастирском имању налази се десетак гробова почивших монахиња, а подигнута је и нова капела. 

Извор: Град Зрењанин